– Det råder inga tvivel om att det förekommer narkotika i krogvärlden och vi kände att vi inte kunde avvakta utan körde med ett externt företag nu. Sen kan vi knyta an till regionala insatser senare också, säger Anders Netin, säkerhetsstrateg på Linköpings kommun.
På onsdagen samlade Linköpings kommun 24 personer från olika Linköpingskrogar till en utbildningsdag om narkotika. Enligt Anders Netin fanns en stor del av aktörerna utmed Ågatan och Stora torget representerade och han upplever att det finns ett intresse i ämnet från krögare.
– Utbildningen handlade om konflikthantering, hur man kan identifiera personer som är påverkade och preparatkunskap. Deltagarna fick också öva på olika situationer som kan uppstå.
Initiativet är lokalt för Linköping. Länsstyrelsen i Östergötland har, tillsammans med ytterligare sex länsstyrelser, initierat en studie som genomförs av kompetenscentrat STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) för att kartlägga just narkotika i krogmiljö. Kartläggningen förväntas bli klar någon gång nästa år.
Viveca Andersson, som är samordnare för ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) i Östergötland säger att de vill ha något att utgå från för att sen se vilka riktade insatser som kan göras.
Men narkotika är ju inget nytt samhällsproblem?
– Resultaten av den pågående kartläggningen är en sak, men sen pågår det såklart arbete i de här frågorna hela tiden för olika aktörer – så det är inte så att vi sitter och väntar in det här bara. Det är klart att man alltid kan göra mer, men det här handlar om ett långsiktigt förebyggande arbete där det handlar både om att minska tillgången och efterfrågan på narkotika, säger hon.
Inför valet påtalade Kristina Edlund (S) behovet av lokala uppgörelser mellan krogbransch, kommun och polis för att arbeta mot narkotikafria arbetsplatser. Nu när Socialdemokraterna håller på att formera en ny styrande majoritet, lyfter hon att partiet vill införa kommunala narkotikateam med uppdrag att utreda och utveckla metoder för snabbare insatser i Linköping.
– Jag ser att vi, tillsammans med krogarna och polisen, måste vara mer offensiva: sätta upp fler kameror, kanske jobba med värmekameror och ljudupptagning. Men branschen måste ju också vara med på det här arbetet, annars kommer det inte att gå.