Partiet vill skaka hand mot narkotika: "Nolltolerans"

Socialdemokraterna vill, genom lokala uppgörelser, införa en nollvision mot droger i Linköpings restaurang- och krogbransch. "Skulle behövas", säger krögaren Oscar Nyman.

Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping, lovar att partiet ska införa en nolltolerans mot droger i restaurang- och krogbranschen tillsammans med lokala aktörer om de övertar makten efter höstens val.

Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping, lovar att partiet ska införa en nolltolerans mot droger i restaurang- och krogbranschen tillsammans med lokala aktörer om de övertar makten efter höstens val.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-05-27 11:00

S har, under de senaste månaderna, presenterat en rad olika väljarlöften inför höstens val. Senast var segregationen och det eskalerade våldet i fokus. Här fanns ett löfte om att stoppa drogförsäljningen i kommunen – med ett riktat arbete mot restaurang- och krogmiljön.

undefined
Förutom att stoppa drogförsäljningen har Socialdemokraterna i Linköping, med gruppledare Kristina Edlund, lovat väljarna att bland annat stoppa arbetskraftsinvandringen inom låglöneyrken, få bort de svarta hyreskontrakten och verka för fler lokala polisstationer i utsatta bostadsområden.

– Vi ser att narkotikamarknaden ökar kraftigt i Linköping och vi har en rad olika förslag på åtgärder. Bland annat skulle vi som kommun behöva ha olika former av handslag när det gäller narkotika, framförallt när det gäller restaurang- och krogbranschen. Det är en miljö där det, enligt polisen, förekommer mycket droger, säger Kristina Edlund (S) och fortsätter:

– Tillsammans med restaurang- och krogägare skulle vi vilja jobba mot en nolltolerans mot droger i deras arbetsmiljöer.

Men vad skulle ett handslag innebära?

– Att man tillsammans med oss och polisen säkerställer att det får göras narkotikakontroller men också att polisen kan ha en helt annan ingång mot personalgruppen genom att utbyta erfarenhet och kunskap. Ur ett personal- och arbetsmiljöperspektiv är det en utsatt bransch att jobba i, säger Kristina Edlund.

undefined
Oscar Nyman (till vänster), som är delägare vid Steve's i Linköping, beskriver situationen kring narkotika så här: "När det gäller våra gäster är det var och varannan helg som vi hittar något".

Oscar Nyman, en av ägarna till Steve's i Linköping, tycker att ett handslag med kommun och polis vore något bra – att det behövs i Linköping. Droger bland såväl personal och gäster är generellt, enligt honom, ett problem i branschen.

– Narkotikabruk bland personalen har inte vi haft problem med men det är vanligt när man pratar med andra i branschen. När det gäller våra gäster är det var och varannan helg som vi hittar något. Det kan vara att vi hittar spår på toaletterna eller att vi upptäcker att någon helt plötsligt beter sig konstigt.

– Regelbundna pissprov eller tydligare riktlinjer från polisen vore bra. Det är inte alltid så tydligt och lätt för personalen att agera, fortsätter Oscar Nyman.

undefined
Magnus Holmberg, ägare av Harrys i Linköping, upplever själv inga större problem med narkotika men anser ändå att "ett handslag" vore något bra. "Vi är extremt måna om att det inte ska förekomma innanför våra väggar", säger han.

Magnus Holmberg äger Harrys i Linköping. Så här kommenterar han situationen:

– Droger finns i hela samhället så jag kan inte hävda att det inte finns hos oss men vi upplever inga stora problem. Däremot är vi extremt intresserade av att det fortsätter på det viset.

Vore ett handslag bra?

– Det är ingen enkel historia det här. Jag tänker att det preventiva arbetet, som gör att drogerna inte ens kommer in på krogen, är det viktigaste men samtidigt vill vi såklart bidra till att minska och få bort den här typen av verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!