Klart: Regionen skrotar 1177 direkt – "Ineffektivt"

Bara ett år efter införandet väljer Region Östergötland nu att skrota den digitala chattfunktionen "1177 direkt". Satsningen visade sig vara ineffektiv och resurskrävande. "Vi var kritiska till det här från start", säger distriktsläkaren Julia Eisenberg.

Bara ett år efter införandet väljer Region Östergötland att skrota den digitala tjänsten "1177 direkt". Tjänsten pausas temporärt men kommer enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Östergötland Fredrik Sjöstrand (M) förmodligen inte att återvända i exakt samma form.

Bara ett år efter införandet väljer Region Östergötland att skrota den digitala tjänsten "1177 direkt". Tjänsten pausas temporärt men kommer enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Östergötland Fredrik Sjöstrand (M) förmodligen inte att återvända i exakt samma form.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2024-05-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Region Östergötland skrotar den digitala chattfunktionen "1177 direkt" bara ett år efter lanseringen. Tjänsten anses ha varit ineffektiv och resurskrävande.
  • Distriktsläkare Julia Eisenberg uttrycker kritik mot tjänsten som hon menar prioriterar "lågvärdevård". Hon menar att samma ärenden kan hanteras mer effektivt via telefon än via en chattfunktion.
  • Beslutet att "skrota" tjänsten innebär rent formellt att "1177 direkt" pausas temporärt men hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Fredrik Sjöstrand (M) tror inte att tjänsten återvänder i nuvarande form.

Under första halvåret 2023 arbetade regionens medarbetare intensivt med att implementera den nya digitala vårdtjänsten "1177 direkt". Tjänsten var tänkt att förbättra tillgängligheten och erbjuda östgötarna en ny kontaktväg in i vården. Genom att fylla i sina sjukdomssymtom digitalt lotsas patienterna vidare till rätt vårdnivå och får dessutom chatta med vårdpersonal som är stationerad på någon av länets vårdcentraler. Nu väljer regionledningen att skrota tjänsten.

– Vi tycker att 1177 direkt har tagit väldigt mycket resurser. Ett sådant ärende tar mer tid än ett vanligt telefonsamtal och binder upp värdefull personal – vilket har skapat mycket frustration inte minst på vårdcentralerna. Vi är skyldiga att svara patienterna inom en viss tid och ibland kan det ta flera timmar innan patienten svarar tillbaka. Det gör att någon hela tiden måste bevaka chatten, säger Julia Eisenberg, distriktsläkare på vårdcentralen Kungsgatan i centrala Linköping och ledamot i distriktsläkarföreningen Östergötland.

undefined
Julia Eisenberg, distriktsläkare i Linköping och ledamot i distriktsläkarföreningen Östergötland, konstaterar att professionen var emot satsningen från början. "Sammantaget tycker vi att det är rätt beslut att lägga ner 1177 direkt och vi hoppas att den inte bara blir pausad", säger hon.

Hur ser ni på att 1177 direkt överhuvudtaget infördes?

– Vi var kritiska från start. Problemet är att man genom beslutet prioriterade det vi kallar för lågvärdevård och förstod inte riktigt att det tränger undan vård för våra multisjuka patienter. Den här arbetstiden, som läggs på 1177 direkt, hade kommit mycket bättre till användning för att till exempel utöka våra äldremottagningar. Där skulle tiden kunna användas mer resurseffektivt.

Enligt Julia Eisenberg kan ärendena på "1177 direkt" handla om allt från förkylningar och allergier till hudåkommor eller önskan om sjukintyg. Gemensamt för samtliga ärenden är att det oftast handlar om enklare åkommor som resulterar i egenvård och råd om vad patienten kan göra på egen hand.

Var det ett misstag av regionen att införa 1177 direkt?

– Jag känner att det var ett misstag att inte ha med sig professionerna från början. Här prioriterar politikerna vården över våra huvuden samtidigt som vi säger att förstakontakten med patienterna kan skötas mycket mer effektivt via telefon än via en chatt, säger Julia Eisenberg.

undefined
Så här fungerar 1177 direkt. Det är själva chattfunktionen som har varit ineffektiv och resurskrävade för vårdcentralerna.

Det har alltså varit en stor frustration bland personalen?

– Ja, särskilt på enheter som haft jättesvårt att bemanna. Vårdcentralen i Borensberg till exempel, den har haft stora bemanningsproblem ett bra tag men har ändå tvingats att prioritera chatten.

Regionledningens beslut att skrota "1177 direkt" tas på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 13 maj. Beslutet innebär rent formellt att den digitala tjänsten pausas temporärt – men samtidigt får hälso- och sjukvårdsdirektören Annica Öhrn i uppdrag att "utarbeta en handlingsplan för ett eventuellt återinförande av en digital tjänst". Planen ska vara klar senast i februari 2025.

– Vi kommer att vilja utveckla digitala tjänster till invånarna, framförallt inom primärvården, även i framtiden men det kommer nog inte att vara exakt i den här formen som vi har haft hittills. Hur stora förändringar det kommer innebära för östgötarna kan jag inte svara på i dag, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Fredrik Sjöstrand (M).

undefined
"Vi gjorde det här utifrån det läge vi var i då och med de förutsättningar vi hade då. Nu är vi i ett annat läge och det handlar framförallt om att spara arbetstid", säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Han poängterar att 1177 via telefon och i sin övriga form kommer att finnas kvar.

Varför väljer ni att skrota/pausa 1177 direkt?

– Bakgrunden är egentligen det allmänna ekonomiska läget, men det är också kopplat till hyrstoppet. Vårdcentralerna och 1177 centralt måste se över hur vi utnyttjar våra resurser så effektivt som möjligt och då är det här systemet ganska arbetsintensivt. Det tarvar mycket arbetstid och vi vill använda de arbetstimmar vi har så effektivt som möjligt, säger Fredrik Sjöstrand.

Var det ett misstag att införa tjänsten från början?

– De patienter som använder det här systemet tycker att det är väldigt bra, det har våra utvärderingar visat. Samtidigt har det funnits en frustration på vårdcentralerna om att det här tar väldigt mycket arbetstid.

Borde ni inte ha kunnat förutse det innan införandet?

– Ja, det kan man väl alltid tycka. Det gäller alla projekt som inte riktigt blev som man hade tänkt sig. Samtidigt var vi långt ifrån först som region att införa det här. Jag är förvånad över hur omoget systemet var. Nu får vi titta framåt och se hur vi vill ha det med våra digitala tjänster. De ska öka tillgängligheten men också understödja effektiviteten i vårt eget hälso- och sjukvårdssystem.

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!