Bästa julklappen till Stadsmissionen: Gåva på 500 000

Här är julklappen som fick ansvariga på Stadsmissionen i Östergötland att jubla: 500 000 kronor från en anonym företagare i Linköping.

Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen i Östergötland, gladdes åt den gåva som dök upp lagom till jul, 500 000 kronor från en anonym företagare i Linköping. Pengarna är öronmärkta för den Matmission som öppnar i Skäggetorp den 12 februari.

Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen i Östergötland, gladdes åt den gåva som dök upp lagom till jul, 500 000 kronor från en anonym företagare i Linköping. Pengarna är öronmärkta för den Matmission som öppnar i Skäggetorp den 12 februari.

Foto: Gunnar Hagberg

Linköping2023-12-23 17:00

Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen i Östergötland, log med hela ansiktet när gåvan dök upp.

Pengarna är öronmärkta för Stadsmissionens satsning på en Matmission i Linköping.

– Jag och alla andra på Stadsmissionen blev naturligtvis jätteglada. Vi är ödmjukt tacksamma för att det finns företag som vill engagera för utsatta och den situation de möter i sin vardag. Det betyder såklart jättemycket, säger Detlefsen.

Stadsmissionen i Stockholm var först med konceptet Matmissionen och idag finns sju matbutiker som riktar sig till fattiga i Stockholmstrakten.

Nu är turen kommen till Linköping.

– Vi öppnar den 12 februari i Coops tidigare lokaler i Skäggetorp. Vi jobbar som idioter för att bli klara i tid. Det är mycket som ska göras. Butikschef och övrig personal har anställts, men vi kommer också att engagera ett flertal volontärer i verksamheten, säger Sanna Detlefsen och fortsätter:

– Målsättningen är att kunna etablera Matmissionen i flera andra kommuner i Östergötland. Vi tittar exempelvis på Norrköping, Motala, Mjölby och Finspång som tänkbara orter. Men för att det ska kunna bli verklighet krävs att vi hittar samarbetspartners som är villiga att gå in och stötta på olika sätt, bland annat ekonomiskt.

För att Matmissionen ska sprida sig till andra delar av länet vill Stadsmissionen att kommunerna också engagerar sig i verksamheten.

– Det ser vi som mycket viktigt, plus att vi hittar en lämplig lokal, säger Detlefsen som berättar att man för dialoger med flera företag i Linköping om ett fördjupat samarbete.

– Vi arbetar med ett så kallat huvudpartnerskap där målet är att teckna avtal med fem företag som förbinder sig att skänka minst 300 000 under en period av tre år. Det är inte ett krav från vår sida, utan mer ett önskemål. Vi har två sådana partnerskap igång i dag, ett med Svenska kyrkan i Linköping och ett med Coop. Vi hoppas kunna landa de tre återstående till våren.

Att Matmissionen kommer att spela en viktig roll i samhället är Sanna Detlefsen helt övertygad om.

– Vi ser att matfattigdomen ökar kraftigt och att den sprider sig på bred front, säger hon.

Matmissonen kommer att kunna sälja varor till kraftigt reducerade priser, cirka 70 procent under ordinarie butikspris. 

Men vem som helst får inte handla. Man måste vara medlem – och för att bli det får man ha en inkomst efter skatt på max 12 163 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!