Utspelet från gruppledaren i Linköping Denisé Cassel kommer nästan exakt samtidigt som partiledaren Ebba Busch besked om det så kallade "Buschkortet". KD vill sänka körkortsåldern till 16 år för att förenkla för ungdomar på landsbygden. Tanken är att "Buschkortet" ska gälla på landet och inte i tätbebyggt område – där trafiken, enligt partiet, är mer komplicerad.
– För Kristdemokraterna nu är landsbygden en av de viktigaste profilfrågorna. Vi vill visa att vi är en röst för de som bor på landsbygden, och det är många i Linköpings kommun som gör det, säger Denisé Cassel.
Lokalt i Linköping föreslår KD, som ett vallöfte, att kommunen under nästa mandatperiod etablerar en mötesplats där ungdomar med ett motorintresse kan träffas och umgås.
– Vi har sett att det från kommunens håll inte finns någon etablerad mötesplats för bilburen ungdom samtidigt som vi har ett problem vid Braskens bro som stör näringsidkare och närboende. Det är en ohållbar situation, säger Denisé Cassel och fortsätter:
– Förra året fanns det nästan 300 registrerade A-traktorer i Linköping. Det är viktigt att hitta en plats där de inte stör andra.
Var skulle den här mötesplatsen kunna vara?
– Vi har inget förslag på det men däremot pratade vi med kultur- och fritidsförvaltningen som sa att de har letat efter det här tidigare men inte funnit någon bra plats. De sa också att tankar på en mötesplats funnits men att budgetramen har varit för liten.
Vad skulle det kosta?
– Jag tror inte att det skulle vara särskilt dyrt. Andra kommuner har lagt cirka en miljon kronor och det är inte jättemycket pengar i jämfört med till exempel skridskobanan på Stora torget.
Men att anlägga en helt ny plats kostar väl mer?
– Jag är helt övertygad om att platsen finns men att intresset från politiken, för bilburen ungdom, inte har varit jättestort. Vi har gjort mycket satsningar på föreningar och annat, men inte en särskild landsbygdssatsning för ungdomar.
KD har, under den här mandatperioden, suttit i Linköpings styre.
Har ni gjort något för att möjliggöra detta under den tiden?
– Jag har tänkt mycket på den här frågan ända sedan jag flyttade hit 2010 men har inte riktigt tänkt på, eller fått upp ögonen för, en sån här mötesplats. Sen pratade jag med min kollega i Hässleholm, undersökte förslaget och tyckte att det lät rimligt, säger Denisé Cassel.