Trion slår sig samman – KD och L får ordinarie platser

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tar gemensamt sikte mot valet 2026 – och bildar en valteknisk samverkan tillsammans med Liberalerna. "Men vi agerar och kommunicerar som ett självständigt parti", säger Liberalernas Åsa Wennergren.

Sverigedemokraternas Chris Dahlqvist och Kristdemokraternas Denisé Cassel ser att de kommer att kunna driva gemensam politik under den nya mandatperioden.

Sverigedemokraternas Chris Dahlqvist och Kristdemokraternas Denisé Cassel ser att de kommer att kunna driva gemensam politik under den nya mandatperioden.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-10-26 19:00

Okej. Nu gäller det att ni hänger med.

Det är sedan tidigare känt att Socialdemokraterna och Moderaterna, de två forna motpolerna i svensk politik, går samman i ett gemensamt styre för Linköping. Detta gör att partierna delar på de ledande politiska uppdragen i kommunen. Utöver det har Centern, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Linköpingslistan gått samman i en så kallad valteknisk samverkan vilket gör att kvartetten får de tyngsta uppdragen i oppositionen. Under onsdagen lades de sista pusselbitarna.

undefined
Trots den valtekniska samverkan kommer KD, SD och L att agera som självständiga partier under mandatperioden och inför valet 2026. Däremot uttrycker Denisé Cassel (KD) och Chris Dahlqvist (SD) en vilja om ett styre där deras partier ingår.

På var sin stol i Krouthénsalen, ett mötesrum i stadshuset, tar gruppledarna Denisé Cassel (KD) och Chris Dahlqvist (SD) till orda. Även om Liberalerna inte finns representerade är nyheten att KD och SD har beslutat sig för att gå in i en valteknisk samverkan tillsammans med L. Genom att slå ihop de mandat som partierna fick av Linköpingsborna i valet får de fler platser i kommunstyrelsen och nämnderna. SD får en ordinarie plats i det kommunala bolaget Linköping Science Park. För KD och L är betydelsen större då båda partierna, helt och hållet tack vare samverkan, får ordinarie platser i kommunstyrelsen och nämnder.

– Det vi önskade oss från början var ett majoritetsstyre med KD, SD, L och M. När det visade sig inte vara möjligt började vi arbeta för en valteknisk samverkan med L och SD. När M har blivit socialdemokrater tänker vi att vi kan vara en borgerlig opposition som motvikt till vänsteroppositionen. Det är många Linköpingsväljare som är borgerligt sinnade och de behöver få utdelning, säger Denisé Cassel.

undefined
"Vi har ingen gemensam budget eller ett politiskt program, det vill jag poängtera, men vi ser ändå långsiktigt på det här", säger Kristdemokraternas gruppledare Denisé Cassel.

När V, MP, C och LL presenterade sin valtekniska samverkan poängterade partierna att det inte rörde sig om ett fullvärdigt samarbete utan att alla partier skulle fortsätta att agera självständigt. KD och SD uttrycker sig annorlunda.

– Skillnaden med oss är att vi har en ganska stor samsyn i många sakfrågor. Nu är det en valteknisk samverkan, vi kommer att agera som självständiga partier, men det finns sakfrågor där vi kommer att gå fram tillsammans. För oss är det här ingen inkomstmaximering utan vi ser det som något långsiktigt. Det är det här som vi vill bygga på fram till 2026, säger Denisé Cassel.

Ni menar att ni skulle vilja se ett gemensamt styre efter 2026?

– Ja, och vi hoppas att M ska besinna sig och komma hem till borgerligheten, säger Denisé Cassel.

– Någonstans måste man börja ta de första stegen. Den här valtekniska samverkan är en bra start för att börja driva någon form av politik gemensamt, fortsätter Chris Dahlqvist.

undefined
Chris Dahlqvist (SD) och Denisé Cassel (KD) menar att de borgerliga väljarna i Linköping också behöver få utdelning efter valet. Därför är deras valtekniska samverkan med Liberalerna viktig.

Innan valet ville Denisé Cassel se ett nytt styre tillsammans med M och L – med stöd av SD.

Nu handlar det om att SD ska ingå i styret efter 2026?

– Då tror jag verkligen att tiden är mogen för det, säger Denisé Cassel.

– Det viktiga i sammanhanget är att vi kan lova Linköpingsborna att vi ser en långsiktighet i det här, fyller Chris Dahlqvist i.

undefined
Chris Dahlqvist och Sverigedemokraterna hade tagit plats i kommunstyrelsen och nämnderna helt utan en valteknisk samverkan. Tack vare samverkan med KD och L får partiet plats i ytterligare ett kommunalt bolag.

Kommer ni ha möjlighet att påverka politiken?

– Det skulle jag absolut säga. För oss i SD blir det bättre än förra mandatperioden då vi stod helt ensamma i den politik vi drev.

SD och KD lyfter bland annat trygghetsfrågorna och krafttag mot illegala bosättningar som frågor där partierna har en samsyn. 

Men varför var då inte Liberalerna representerade i stadshuset när den valtekniska samverkan presenterades? Gruppledaren Åsa Wennergren förklarar:

– Det stämmer att vi går in i en valteknisk samverkan, där är vi med, men det är inget politiskt samarbete utan vi agerar och kommunicerar som ett självständigt parti i opposition. Det vill jag vara tydlig med, så det är svaret på varför vi inte närvarade.

undefined
Liberalernas gruppledare Åsa Wennergren är tydlig med att den valtekniska samverkan inte är det samma som ett politiskt samarbete. "Vi är ett självständigt parti och agerar utifrån vår politik och vi kommunicerar också självständigt", säger hon.

Så när SD och KD säger att de ser långsiktigt på samarbetet är ni inte med?

– Det är något som får stå för dem. Vi är ett självständigt parti och agerar utifrån vår politik och vi kommunicerar också självständigt.

– Det vi får genom den här samverkan är att vi får uppdrag och mer insyn, och på så sätt kan vi driva mer liberal politik. Det är egentligen inget konstigt att vi tar den möjligheten när alla andra alternativ är borta, säger Åsa Wennergren.

Hon jämför också sitt eget parti med Centerpartiet.

– C ger, genom sin valtekniska samverkan, ett större inflytande till vänstersidan. Vi ger inte SD mer representation än vad de redan har med sina mandat utan vi får istället inflytande. Det är en viktig poäng, säger Åsa Wennergren.

Mer om samverkan

En valteknisk samverkan i det här sammanhanget är inte detsamma som ett politiskt samarbete. Partierna har inget gemensamt program eller budget utan KD, SD och L slår samman det stöd som Linköpingsborna gav dem för att på så vis få större inflytande i kommunens arbete genom platser i kommunstyrelsen (ks) och nämnderna.

SD hade tagit en plats i ks och nämnderna även utan en samverkan men KD och L hade hamnat helt utanför. Nu får L och KD ordinarie- eller ersättarplatser i ks och nämnder.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!