Jubilaren invigde utställningen

På dagen 30 år efter den första flygningen med Jas 39 Gripen invigdes den sista och avslutande delen av Flygvapenmuseums Kalla kriget-utställning.

En man tittar på pilotutrustning.

En man tittar på pilotutrustning.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2018-12-09 19:00

I oktober förra året baxades en Jas 39 Gripen in i Flygvapenmuseums utställningssal med tema Kalla kriget. Då tog tidslinjen slut runt Sovjetunionens upplösning. Gripen, som började flygas 1988 hade alltså inte så mycket med den utställningen att göra – nu har tiden hunnit ikapp. I den nya utställningen "Kalla kriget – epilog", som invigdes under söndagen och tar upp perioden från Berlinmurens fall fram till 2010, är den i centrum.

– Gripenplanet är huvudattraktionen och är bärande för hela berättelsen om den resan som vi alla har gjort från analogt till digitalt, säger utställningens producent Lilliann Gilmark.

I utställningen finns en liten bit Berlinmur skapad av Linköpingskonstnären Adrian Pettersson, ett vardagsrum i 80-talsstil och mycket mer som förklarar utvecklingen i flygvapnet, försvarsmakten, omvärlden och Sverige.

– Det finns också fem intressanta filmer från Försvarsmakten som visas i en biosalong som berättar om försvarssamarbeten, säger Elisabeth Lagvik, projektledare och enhetschef på Flygvapenmuseum.

Nu när Kalla kriget-utställningen gått i mål, vad vill ni göra härnäst?

– Vi skulle gärna göra om i de äldsta hallarna här på museet där vi berättar om det svenska militärflyget från början av 1900-talet till och med andra världskriget. De hallarna skulle vi vilja ta tag i och göra om. Nu har de stått i nästan 10 år så då är det läge att göra något, säger Elisabeth Lagvik.

Speciellt inbjuden till denna jubileumsdag var Stig Holmström som var den förste piloten att flyga Gripen för 30 år sedan. Innan han klippte av bandet och officiellt invigde utställningen höll han ett tal till flygplanet där han berättade om hur det har utvecklats till ett ståtligt flygplan efter de där första, vingliga, stegen.

– Det var en sådan fantastiskt händelse för mig, så jag kommer ihåg det som om det vore igår. Det kommer jag aldrig glömma, det var höjdpunkten i min karriär – det är ju så få tillfällen då nya flygplan premiärflygs.

Holmström tror att Gripen kommer att fortsätta utvecklas och finnas kvar ytterligare många decennier.

– Om man tittar på föregångarna Viggen, Lansen, Draken och Tunnan så hade de mycket kortare levnadstid. Med Gripen kan man bygga vidare och utveckla samma modell utan att behöva bygga ett nytt plan, det har vi gjort bra här i lilla Sverige. Det kommer kunna fortsätta i åtskilliga decennier på det här viset, jag ser nästan ingen ände på de uppgraderingar man kan göra.

Saknar du att flyga?

– Nej, egentligen inte. Det ska ju ta slut någon gång och jag får vara nöjd. Jag har fått uppleva mycket och varit verksam i en väldigt intressant period. Men det är klart, när man står och tittar på en flyguppvisning så rycker det väl lite i benen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!