Markägare kräver skadestånd efter vägröjning – igen

2015 fick Johan Olof Svensson 10 000 kronor i ersättning till följd av ett sönderslaget klarbärsträd. Nu är han återigen upprörd över Trafikverkets arbete med vägröjning.

Johan Olof Svensson kommer att kräva ersättning av Trafikverket för de avverkade träden på hans mark.

Johan Olof Svensson kommer att kräva ersättning av Trafikverket för de avverkade träden på hans mark.

Foto: Samuel Zurawski

Linköping2022-02-16 15:00

– Det ser fruktansvärt illa ut. Det finns ingen röd tråd i arbetet, vad har man vunnit med det här, säger Johan Olof Svensson och pekar på ett stort antal avhuggna grenar. 

Missnöjet grundar sig i att Trafikverket under den senaste månaden har avverkat grenar och träd på vägen mellan Haraldsbo och Ulrika. Syftet med vägröjningen är att ta bort grenar och träd som ligger för nära vägkanten och som därmed riskerar att påverka trafiksäkerheten.

Johan Olof Svensson, som äger en stor del av marken kring vägen, menar att arbetet inte har gått rätt till.

– De har massakrerat hela landsvägen. Det är orimligt att Trafikverket får göra precis som de vill –  ingen kontaktade mig innan arbetet satte igång. Mycket av det som har tagits bort ligger dessutom långt ifrån vägen, det kan omöjligt ha något med trafiksäkerheten att göra.

För drygt sju år sedan förstördes Johan Olofs klarbärsträd under ett liknande arbete. Då fick han rätt och ersattes med 10 000 kronor – nu kräver han ersättning på nytt. 

– Jag kommer begära 25–30 000 tusen kronor för det här. 

Göran Toss, ordförande för Naturskyddsföreningen i Linköping, har också varit ute och tittat på arbetet. 

– Jag tycker att Trafikverket har gått lite för hårt fram. De har tagit bort små träd och körsbärsträd som stod tre, fyra meter från vägen. Jag har också svårt att se hur det påverkar trafiksäkerheten. 

Vad är det som är problematiskt med att såga ner träd och grenar?

– Det skadar djurlivet, vilket i sin tur skadar pollineringen av människans bär och odlingar. Körsbärsträd till exempel ger vårmat för pollinatörerna.

Ansvarig för vägröjningen är Jonas Sjöholm som är projektledare för vägunderhåll på Trafikverket.

– Vi har ett krav i vårt kontrakt att det ska vara rent från grenar och träd en meter från vägkanten och fem meter upp. Detta för att trafiken ska komma fram på vägarna.

Han fortsätter: 

– Arbetet ingår i alla baskontrakt och det är något våra underentreprenörer ska göra. Det finns en muntlig överenskommelse att markägaren själv ska sköta röjningen, men när inget sker måste vi göra det.

Har ni tagit bort mer än nödvändigt?

– Jag har inte sett hur det ser ut än. Vi ska åka ut och titta och undersöka om det är något som har blivit fel. Ärendet är inte avslutat och vi ska ta kontakt med Johan Olof, säger Jonas Sjöholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!