Ja till stor solcellspark på åkrar – större än Sveriges största

Länsstyrelsen säger ja till en solcellspark i Örtomta. Parken ska bli nästan dubbelt så stor som Sveriges idag största anläggning. Enligt företaget ska den också hjälpa till att rädda en hotad fjäril.

Solcellsparken i Örtomta ska producera el motsvarande hushållselen till 7 600 villor. Dessutom hävdar företaget att bland andra den sällsynta dårgräsfjärilen kommer att gynnas.

Solcellsparken i Örtomta ska producera el motsvarande hushållselen till 7 600 villor. Dessutom hävdar företaget att bland andra den sällsynta dårgräsfjärilen kommer att gynnas.

Foto: BayWa r.e./Karl-Olof Bergman

Linköping2024-09-09 05:00

Bakom planerna står BayWa r.e. Nordic, ett företag som hittills byggt vindkraftsparker men nu även planerar flera solkraftsprojekt.

Solcellsanläggningen som fått klartecken ska ligga vid Hjälmsätters gård i Örtomta, nära den punkt där Linköpings, Norrköpings och Söderköpings kommuner möts.

Solcellsparken blir cirka 41 hektar stor, fördelat på tre delområden. Med en installerad effekt på 38 MW ska den kunna producera cirka 38 GWh el per år, motsvarande hushållselen i 7 600 villor. 

Det är nästan dubbelt så mycket som dagens största solparker i Sverige – men flera ännu större är under uppförande. Till exempel byggs två parker på tillsammans nästan 200 MW på och intill flygfältet i Hultsfred.

Länsstyrelsen säger ja till anläggningen i Örtomta trots att den ska ligga på jordbruksmark. Ett skäl är att marken bedöms som mindre bra och endast används för vallodling eller ligger i träda. 

Ett annat skäl är att företaget lovat att göra satsningar som gynnar biologisk mångfald. Bland annat ska den hotade dårgräsfjärilen gynnas. Företaget har tagit hjälp av Karl-Olof Bergman, forskare på LiU och expert på just dårgräsfjärilen.

– I planen ingår anpassningar och skötsel som gynnar lundstarr, bryn och häckar och som kan hjälpa fjärilen att sprida sig. Solparken kan bli bra för fjärilen, kommenterar Bergman.

Martin Sjödahl, naturexpert på BayWa r.e. Nordic, är glad över länsstyrelsens klartecken.

– Det är roligt. Man brukar ju undvika hotade arter när man gör något. Här visar vi att det går att kombinera och kanske till och med göra miljön bättre för dem, säger han.

Företaget förhandlar nu med Eon om möjligheterna att ansluta parken till elnätet.

– Just nätanslutningen är faktiskt den svåraste flaskhalsen för solparksprojekt. Men vi har haft diskussioner med Eon och tror att det kommer att funka, säger Martin Sjödahl.

När elanslutningen är klar är planen att bygga solparken inom 1–2 år.

Elpriset har ju gått ner rejält i år. Är det lönsamt att bygga med de priserna?

– Det är en svår fråga eftersom det handlar om att förutspå framtiden. Men alla prognoser pekar ju på att elkonsumtionen kommer att öka. Man pratar om en fördubbling eller till och med tredubbling inom några decennier. Så ur den synvinkeln bedömer vi att det finns en marknad, säger Martin Sjödahl.

Solcellsparkens livslängd beräknas till 40 år.

Karta: Örtomta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!