Ibn Rushd om fullmäktiges beslut: Granskningar gjorda

Ibn Rushd granskas årligen av auktoriserad revisor och av Folkbildningsrådet, precis som andra studieförbund. Det säger Josefin Nyström, distriktschef för Ibn Rushd, i en kommentar till ett beslut i fullmäktige.

Josefin Nyström är distriktschef för Ibn Rushds verksamhet inom organisationens distrikt öst. Hon tycker det är tråkigt att man pratar om organisationen och inte med dem.

Josefin Nyström är distriktschef för Ibn Rushds verksamhet inom organisationens distrikt öst. Hon tycker det är tråkigt att man pratar om organisationen och inte med dem.

Foto: Sanna Lindberg

Linköping2022-01-26 19:36

Beslutet i fullmäktige innebär att kommunen inte ska betala ut pengar till Ibn Rushd förrän en oberoende granskning av studieförbundet genomförts. Nästa utbetalning ska ske i juni.

Gustav Appelberg (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, uppgav till Corren att Ibn Rushd fått 600 000 kronor under förra året. Men den summan stämmer inte. 

Ibn Rushd fick, enligt Josefin Nyström, 230 000 kronor under året som gick.

Hon tittade själv på en stor del av fullmäktigedebatten som rörde Ibn Rushd och tycker att det är synd att man pratar om, och inte med organisationen. 

Socialdemokraterna är det enda parti, i Linköping, som har bett om ett möte med organisationen, enligt Josefine Nyström. 

Inför fullmäktige skickade Bildningsförbundet i Östergötland och Ibn Rushd tillsammans information till fullmäktigegruppen som ett svar på SD:s motion och tilläggsyrkandet från S. 

Varför tror du att många uttrycker viss oro för er organisation?

– Det är svårt för mig att veta när oron inte vädras med mig. Jag finns ett telefonsamtal bort.

När det gäller kravet på en oberoende granskning pekar hon på att flera sådana redan gjorts. Bland annat den forskningsstudie och åtgärdsplan som följts av Folkbildningsrådet, ett ärende som avslutades i december.

 Flera lyfte ju kopplingen till Muslimska brödraskapet, hur ser du på det?

– Vi har flera gånger besvarat detta. Det finns inga belägg för kopplingar mellan oss som förbund och Muslimska brödraskapet.

Har ni svårt att hantera frågor om kön, antisemitism och homofobi?

– Jag identifierar mig som kvinna och jag är hög tjänsteperson. I styrelsen är två av sju ledamöter kvinnor. Men det finns fler perspektiv att titta på än kön. Som bredd, kompetens och mångfald. 

Josefin Nyström säger att organisationen i första hand jobbar med den muslimska folkrörelsen och andra minoriteter.

– Vi jobbar mycket mot islamofobi och vi är mycket noga med att inget av det vi gör ska bryta mot diskrimineringsgrunderna. Men sedan företräder vi en minoritet som fortfarande har utmaningar. Vi lägger ofta fokus där och försöker koppla ihop oss med andra minoriteter eftersom minoriteter är särskilt utsatta för hat och hot.

Vad innebär det om ni går miste om pengarna?

– I det långa loppet påverkar det Linköpingsbornas rätt till fritt och frivilligt lärande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!