Stöd till muslimskt studieförbund stoppas tillfälligt

Efter en lång debatt om att eventuellt ta bort stödet till studieförbundet Ibn Rushd blev beslutet ett – kanske. Eller möjligen kanske inte.

De forna koalitionskollegerna Elias Aguirre (S) och Cecilia Gyllenberg Bergfasth har olika uppfattningar gällande stödet till studieförbundet Ibn Rushd.

De forna koalitionskollegerna Elias Aguirre (S) och Cecilia Gyllenberg Bergfasth har olika uppfattningar gällande stödet till studieförbundet Ibn Rushd.

Foto: Dennis Pettersson/Victor Bomgren

Linköping2022-01-25 20:30

Motionen från Sverigedemokraterna är från 2019 och har orsakat viss debatt redan tidigare. Den har också inneburit att Alliansens partier fått rösta efter eget hjärta. 

Förvisso är frågan viktig – enligt kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) – men inte avgörande för hur Linköping ska styras. 

M och KD har gått på SD:s linje om att helt slopa stödet.

I motionen skriver SD att Ibn Rushd har kritiserats på nationell och lokal nivå, för bland annat kopplingar till det Muslimska brödraskapet som vid flera tillfällen bjudit in "hatpredikanter och föreläsare med antidemokratisk agenda".

undefined
De forna koalitionskollegerna Elias Aguirre (S) och Cecilia Gyllenberg Bergfasth har olika uppfattningar gällande stödet till studieförbundet Ibn Rushd.

S är emot SD:s motion, men har slängt in ett eget förslag. Enligt oppositionsrådet Elias Aguirre (S), för att en rapport om Ibn Rushd på ett nationellt plan, resulterat i både ris och ros. 

– Man har svårt att hantera frågor om antisemitism och homofobi. I rapporten framgår också att organisationen till stor del styrs av ett begränsat mansdominerat nätverk. Det är sådant vi måste ta på allvar och vi behöver veta hur det ser ut i Linköping, sa han.

Jonas Andersson (SD) som står bakom motionen ansåg att det var naivt att tro att pengar som organisationen får i Linköping inte kan användas för andra syften på ett nationellt plan.

Kommunalrådet Denise Cassel (KD) lovordade civilsamhällets aktörer men sa att det också finns de aktörer som inte stärker utan som försvagar. I det här fallet genom att upprepade gånger bjuda in antisemitiska och homofoba hatpredikanter.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) däremot såg mörkertider framför sig. Hen anklagade ledamöter för att med ryktesspridning stoppa det kommunala stödet till Ibn Rushd.

– Det är inte bara gement utan också odemokratiskt.

Att ordförande släpper klubban och ger sig in i debatten är högst ovanligt, men det var precis det Lars Vikinge (C) nu gjorde.

– Jag har varken sympatier eller antipatier mot Ibn Rushd. Men vi ska hålla oss till regelboken och där är en likabehandlingsprincip en viktig princip, sa han.

Detta höll flera med om, bland annat Björn Alling (V).

undefined
Tomt i fullmäktigesalen när årets första fullmäktige avhandlades digitalt. Endast delar av presidiet fanns på plats.

Efter en lång debatt, med olika yrkande blev till slut beslutet nej till SD:s motion, men ja till S-förslaget att pausa stödet till Ibn Rushd innan en oberoende granskning sagt sitt.

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Gustav Appelberg (L) uppgick stödet till Ibn Rushd förra året till 600 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!