Som vd för Linköpingsentreprenören Åhlin & Ekeroth var han med och fattade tag i spaden när projektet, precis intill Livgrenadjärmässen, invigdes. Vid sin sida hade han kollegan och projektledaren Joakim Hedsköld – men också Johan Elwing och Jenny Forsman, vd respektive projektledare från fastighetsägaren Intea Garnisonen. Tillsammans bygger aktörerna lokaler, på 6 600 kvadratmeter, åt Region Östergötland. Hit ska ögon- och logopedmottagningarna flytta.
– Det här är ett hus som har varit planerat i över 100 år. Byggnaden var med i de ursprungliga planerna när Garnisonsområdet ritades upp. Nu äntligen blir området färdigt. Det är en stor dag och ett historiskt projekt, säger Johan Elwing.
Regionen kommer att betala en årshyra på cirka 13,5 miljoner kronor om året.
– Region Östergötland har sedan länge haft en utmaning med de nuvarande lokalerna för framförallt ögonsjukvården. Lokalerna är gamla och slitna och det har varit svårt att hitta lämpliga lokaler på US-området. Möjligheten att istället kunna hyra en nybyggd lokal på Garnisonen, som ligger nära US, är bra för utvecklingen av verksamheten, skriver regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i ett mejl.
Hur kommer de nya lokalerna att påverka östgötarna?
– Ögonsjukvård och logopedi vänder sig mot väldigt många personer och där ser vi att det kan finnas fördelar med lokaler som inte ligger mitt inne i sjukhusområdet. Vi har idag långa väntetider inom ögonsjukvården och att få lokaler som kan bidra till att öka effektiviteten är viktigt, skriver Marie Morell.
Från början var tanken att byggnaden, vid det här laget, i princip skulle vara klar. Projektet har dock dragit ut på tiden – och enligt projektledaren Joakim Hedsköld är målet att regionen ska kunna flytta in omkring årsskiftet 2024/2025.
Förseningarna beror på att upphandlingen överklagades.
– Förfrågningsunderlaget var fel skrivet och de som överklagade fick rätt. Därför fick man göra om upphandlingen två gånger, säger Johan Elwing.
Budgeten för projektet är cirka 185 miljoner kronor. Summan sattes långt innan dagens prisbild.
Kommer ni att kunna hålla budgeten?
– Det är något vi får jobba med under projektets gång genom att ha kontinuerliga uppföljningar med beställaren. Vi har en samverkansentreprenad med Intea som gör att vi kan ändra projektet längs vägen. Om vi är överens om att vi måste ta bort någon kvalité för att hålla priset så gör vi det, säger Joakim Hedsköld.
En annan utmaning i byggprojektet är schaktarbetet.
– Det är alltid ett riskarbete när man håller på med sprängningar intill befintliga fastigheter, men det får vi hantera. I nästa vecka kommer vi igång mer med det arbetet, säger projektledaren.
Då smäller det i området alltså?
– Ja, vi kommer att skicka ut meddelanden till alla i området om våra sprängtider. Vi kommer att få spärra av gator i närheten.
Åhlin & Ekeroth har i dagsläget inga fler spadtag för större projekt planerade.
Kommer det att bli mer ovanligt med spadtag i Linköping framöver?
– Det får vi hoppas att det inte blir. Det kommer att behöva byggas men sedan har vi såklart en tillfällig svacka just nu – på grund av oro. Förhoppningsvis kommer det snart att ordna till sig med räntor och att folk börjar att tro på framtiden igen, säger vd:n Göran Lundström.