Höjdrädde Andreas är Sveriges bästa ballongflygare

Om du ser en luftballong med den gamla Liu-loggan på sväva omkring över östgötaslätten i sommar är det Andreas Bergner som är ute och flyger. Den höjdrädde Linköpingsbon är inte bara Östergötlands enda luftballongspilot – han är också Sveriges bästa.

Andreas Bergner med ballong inför en kvällsflygning över slätten. Ballongflygning görs nästan alltid på morgon eller kväll, då vädret i regel är stabilare.

Andreas Bergner med ballong inför en kvällsflygning över slätten. Ballongflygning görs nästan alltid på morgon eller kväll, då vädret i regel är stabilare.

Foto: Privat

Linköping2024-05-07 17:00

Det sistnämnda stod klart efter att han häromveckan tog hem SM-tävlingen i Dalsland.

För den som undrar hur man tävlar i luftballong kommer här en förklaring: Tävlingen går ut på att ta sig genom en "bana" där man ska flyga över markerade platser på marken. När man kommer i närheten av markeringen slänger man ut en markör så nära märket som möjligt innan man flyger vidare till nästa.

– I den sista deltävlingen hade vi flugit 16 kilometer och jag vann med en total marginal på 20 centimeter. Så det kan vara ganska tajt, säger Linköpingsbon Andreas Bergner.

Hans ballongresa började när han som student på 00-talet fick testa på att flyga i universitetets nyköpta ballong.

– Jag blev intresserad direkt och på den vägen är det.

Ballongen bar universitetets logga och när Liu 2015 bytte logga öppnades en dörr för Andreas.

– De ville inte ha kvar ballongen då, så jag köpte den.

Vad kostar en ballong?

– Det är lite svårt att säga för att man köper många olika delar, så jag vet inte riktigt vad jag har betalat totalt. Men en ny ballong kostar runt 250 000 kronor.

undefined
Till vänster syns de kryss som man ska släppa sin markör vid under tävlingar. Till höger syns Andreas under VM i Österrike 2018.

Men hur navigerar man egentligen en luftballong?

– Luften rör sig ofta olika på olika höjder. Så man får stiga och sjunka för att hitta rätt vindriktning.

Det låter otroligt svårt att navigera när man ska följa en bana som går åt höger och vänster?

– Det är det. Man utgår från väderprognoser som säger hur det blåser på olika höjder. Men det är inte alltid som det stämmer. På en tävling när det är 10 ballonger i luften samtidigt kan man kika på de andra för att se hur de flyger.

Andreas är, så vitt han vet, den enda ballongpiloten i Östergötland.

Så om man ser en ballong över slätten så är det du som är uppe?

– Ja. Eller så är det en aktör i Gränna som brukar flyga in över Östergötland.

Men om man ser en ballong med gamla Liu-loggan, då är det du.

– Då är det jag.

Hur är det att flyga över slätten?

– Det är väldigt fina områden att flyga över. Om man ska in över Linköping är det lite knepigare när man behöver ha kontakt med flygledartornen.

undefined
Andreas Bergner är den förste östgöten att vinna SM-guld i luftballong sedan den förre Correnreportern Håkan Wasén vann 1983.

Eftersom det är svårt att styra en luftballong med exakt precision får man anpassa sig när det är dags att landa.

– I Östergötland försöker jag i första hand att landa på grusvägar eller på fält hos en bonde. Då behöver man kontakta bonden eller markägaren och säga till att man har landat, och eventuellt ersätta dem om man har gjort någon skada.

Så ni säger till efter ni landat?

– Ja, så blir det eftersom man inte vet var man ska landa exakt när man börjar en flygning.

Så man kan få oväntat besök med en ballong på sin mark?

– Ja, men de flesta tycker bara att det är roligt. Jag har aldrig varit med om att någon har blivit sur.

Många tycker nog att det vore läskigt att åka upp hundratals meter upp i luften i en korg som sitter fast i en stor tygballong som man sprutar eld i.

– Men det är väldigt ovanligt med olyckor. I Sverige har vi haft en dödsolycka någonsin, och det var 1996. Det är faktiskt vanligare att det sker olyckor med följebilar som följer efter ballongerna på tävlingar.

– En del säger att de inte vill flyga för att de är höjdrädda. Men det är jag också.

Är du?

– Ja, jag tycker att det är läskigt att stå på en stege till exempel. Men i en ballongkorg tappar man det perspektivet, man känner det inte på samma sätt. Det är helt tyst och man bara driver med vinden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!