Det berättar Andreas Slättner, grafisk formgivare på kommunikationsbyrån Futurniture som ligger bakom den grafiska profilen. Det var Futurniture som efter en upphandling för cirka två år sedan fick uppdraget att tillsammans med Linköpings universitet utveckla och stärka varumärket.
– Det handlar om att formulera vad universitetets varumärke står för. Det är omfattande arbete där både byrån och olika instanser inom universitetet varit involverade. I det arbetet valde man att ta ett ganska stort steg: En ny grafisk profil.
Tillsammans har man tagit fram formuleringar kring hur LiU särskiljer sig.
– En av dessa är ”Förnyelse är vår enda tradition”. LiU är förnyare, inte traditionalister. I stället för att luta sig mot traditioner har universitetet valt att luta sig framåt. Det blir väldigt tydligt att det är något nytt.
På vilket sätt är det här ett stort steg?
– Man kunde ha putsat på den gamla profilen. Men genom att göra en ny så visar man både externt och internt att det är en förändring.
Inspirationen har hämtats från MIT och UCLA, två världsberömda amerikanska universitet.
– De har också valt att ha kvar sina gamla sigill för ceremoniella sammanhang, men har korta och kärnfulla logotyper.
Berätta om nya logotypen?
– Lekfull, vänlig och progressiv. Det är ett modernt formspråk som påminner om pedagogisk grafik, stapeldiagram och byggklossar. Man kan också följa formspråket till den klassiska Bauhausskolan med sin tydliga stil, som lever starkt i svensk formgivningstradition.
Hur ser du på studenternas kraftiga reaktioner?
– Det är inte förvånande att det kommer många reaktioner. Jag reagerar också så när jag ser en ny logga. Förändringar är jobbiga. Det tar en stund att formulera vad man egentligen tycker.
Jag fastnar själv lite vid pricken och blir rädd för att hamna fel om jag tar det som en webbadress.
– Det är meningen att man ska fastna lite. Vi tog fasta på det redan etablerade smeknamnet LiU, och gjorde om det till en bild. Därför har pricken trillat ned. Det blir en liten retning för ögat, något att fundera på. Det handlar om att signalera ett modernt och nytänkande universitet.
Färgen är också vald med viss lekfullhet:
– Vi har frångått att ha en enda identitetsfärg som kan vara svår att matcha i olika format. I stället har vi en färgskala mellan blått och grönt i tre steg. Det blir ett användbart designelement, säger Andreas Slättner.