I förra veckan kunde vi rapportera att social- och omsorgsnämnden stänger alla sina möten för allmänheten – på inrådan av kommundirektören. Orsaken är det försämrade säkerhetsläget i samhället. "Vi har haft händelser under det gångna året där vi har haft hotbilder riktade mot förtroendevalda och tjänstepersoner i just den här nämnden", sa Paul Håkansson då. Nu vidtas fler åtgärder.
I ett mejl till samtliga nämndordföranden, partiernas gruppledare och förvaltningschefer rekommenderar kommundirektören att samtliga sammanträden stängs för allmänheten – bland annat kommunstyrelsen, barn- och ungdomsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden. Det är endast kommunfullmäktige, det högsta beslutande organet, som enligt kommunallagen måste vara tillgängligt för allmänheten. Här ska säkerhetsåtgärder vidtas.
– Det allmänna säkerhetsläget är försämrat. Vi fattar egentligen de här besluten på samma sakliga grund som när polisen inför väskförbud på större evenemang. Det bygger inte på att det är en större hotbild, för till exempel terrorism, mot en enskild fotbollsmatch eller konsert. Det jag rekommenderar nu är en allmän uppskärpning av våra säkerhetsrutiner, säger Paul Håkansson.
Innebär det att inte heller media kan närvara vid mötena?
– Media är en del av allmänheten. Det finns ingenstans där man lagstiftningsmässigt definierar media som grupp.
Men man har väl inte kunnat ta sig in i stadshuset, på exempelvis kommunstyrelsens sammanträden, hur som helst?
– Jo, om det är ett öppet möte. Hade det varit tillåtet att till exempel göra legitimationskontroll eller andra typer av kontroller vid entrén hade det varit ett annat läge. Men i grunden är det så, om sammanträdet är öppet blir du insläppt, säger Paul Håkansson och fortsätter:
– Sen är ju jag väl medveten om att det inte brukar vara så många besökare från allmänheten överhuvudtaget. Men riskbedömningen som jag gör är att det inte är försvarbart att ta riskerna för att en ensam förövare skulle kunna ta sig in och vilja komma åt en specifik måltavla – kanske en förtroendevald som personen upplever har påverkat dennes liv negativt på olika sätt. Det är riskmiljön.
Kommundirektören bedömer att lokalerna, där de politiska sammanträdena äger rum, egentligen inte är lämpliga för öppna möten.
– Kan man utrymma, avskilja lokalen eller inrymma? Inget av det är lokalerna särskilt lämpliga för, säger Paul Håkansson.
När möten stängs, hur ser ni på medborgarnas möjlighet att ta del av det som beslutas?
– Varken Region Östergötland eller Norrköpings kommun har några öppna möten, och där är det en god demokrati också. Det har inte jag lagt in som en parameter i bedömningen.
Hur länge ska mötena vara stängda?
– Vi får hoppas att vi kan återgå till mer normala rutiner men just nu är bedömningen den här. Det är många kommuner i landet som jobbar med den interna säkerheten på samma sätt som vi, säger Paul Håkansson.
Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) har bekräftat att hon kommer att följa kommundirektörens rekommendation.
"Det innebär att bara ledamöter, ersättare och föredragande tjänstepersoner kommer att få delta", skriver hon i ett sms till oss.
Även barn- och ungdomsnämndens, samhällsbyggnadsnämndens och äldrenämndens ordföranden har bekräftat att de stänger sina sammanträden framöver.