Kommunen vidtar säkerhetsåtgärder: "Försämrat läge"

Desinformationskampanjer och gängbrottslighet. Nu ökar Linköpings kommun säkerheten kring de politiska organen – och social- och omsorgsnämnden stänger sina möten helt.

Linköpings kommundirektör bedömer att säkerhetsläget för kommunens verksamheter har försämrats. Nu vidtas åtgärder som rör de politiska organen.

Linköpings kommundirektör bedömer att säkerhetsläget för kommunens verksamheter har försämrats. Nu vidtas åtgärder som rör de politiska organen.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-11-03 05:00

Det är i ett mejl, till politiker och tjänstepersoner, som kommundirektören Paul Håkansson informerar om ett försämrat säkerhetsläge. Förutom att han har rekommenderat social- och omsorgsnämnden att inte längre ha sina sammanträden öppna för allmänheten kommer han att, den 6 november, informera de ledande politikerna om följande:

  • Säkerhetsläget i Linköping.
  • Påverkan på de politiska organen.
  • Förtroendevaldas medverkan vid allmänna möten.
  • Rutiner rörande säkerheten i stadshuset.
  • Personsäkerhet för förtroendevalda.
undefined
Säkerhetsmedvetandet har ökat i kommunens verksamheter de senaste åren menar Paul Håkansson, inte minst i riskmiljöer så som socialtjänsten. "Nu gäller det att den ökar i alla våra verksamheter och den politiska organisationen", säger han.

– Säkerhetsläget är försämrat ur flera perspektiv. Det handlar om olika typer av extremism men också om den organiserade brottsligheten. I samband med allvarliga våldsdåd agerar ju socialtjänsten och vi har haft exempel på när den organiserade brottsligheten har markerat sig – bland annat i form av närvaro vid domstolsförhandlingar. Det är ett tufft klimat, säger Paul Håkansson.

– Men de här besluten, som jag fattar nu, handlar inte om något specifikt hot eller en specifik situation utan det handlar mycket om att de rutiner vi har ska fungera. Vi ser att säkerhetsläget är försämrat och därför ska vi, i förebyggande syfte, stärka upp säkerheten så att vi inte hamnar i en situation där något händer. Sen finns det hot mot enskilda tjänstepersoner och förtroendevalda men de hanteras särskilt – och så har vi haft det under en längre tid, fortsätter han.

Har det alltså förekommit hot från gängkriminella mot kommunen?

– Ja. Mot våra medarbetare. Det vill säga kommunen.

undefined
Kommunfullmäktiges sammanträden ska, enligt lag, vara öppna för allmänheten. "Där får vi också tänka till hur säkerheten sköts", säger kommundirektör Paul Håkansson.

Beslutet att stänga social- och omsorgsnämndens sammanträden för allmänheten beror, enligt kommundirektören, delvis på pågående ärenden.

– Jag bedömer att det inte är lämpligt att ha öppna sammanträden i den nämnden med hänsyn till ärendenas karaktär. Social- och omsorgsförvaltningens medarbetare är också de som har den största riskexponeringen i kommunen, säger Paul Håkansson.

– Vi har haft händelser under det gångna året där vi har haft hotbilder riktade mot förtroendevalda och tjänstepersoner i just den här nämnden. Sedan har vi ett antal pågående personärenden som kopplats till brottslighet eller extremism.

undefined
Desinformationskampanjen mot den svenska socialtjänsten, som handlar om att muslimska barn kidnappas, lyfts som en orsak till det försämrade säkerhetsläget. "Kampanjen påverkar arbetet, det gör det, men jag tänker framförallt på våra medarbetare som får möta den dagligen", säger social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).

Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, berättar att "personärenden" bland annat kan handla om tvångsplaceringar eller omhändertaganden av barn.

Vad säger du om att ni fått rekommendationen att stänga?

– Den största delen av våra nämndmöten är redan stängd. Men nu stänger vi hela sammanträdet på inrådan av kommundirektören och jag har ingen anledning att ifrågasätta det, säger Annika Krutzén.

Har du märkt att säkerhetsläget försämrats?

– Vi fattar beslut som har stor påverkan på människor, det måste man ju ta på allvar. Sen kan jag bara tala för att jag i allmänhet märker att det är en annan nivå i debatten. Men jag väljer att inte kommentera om det är något som påverkar mig direkt.

Kommundirektör Paul Håkansson poängterar att det genomförs åtgärder, kring säkerheten, i hela kommunen och för alla medarbetare. Han vill däremot inte avslöja exakt vilka åtgärder det handlar om.

– Vi gör riskbedömningar och vidtar förebyggande åtgärder hela tiden – men de är sekretessbelagda. Det jag tagit initiativ till nu handlar om information till förtroendevalda och ett antal förebyggande åtgärder kring våra politiska möten. Det stora arbetet görs dock ute i våra förvaltningar – så att vår personal kan vara trygga i sitt yrkesutövande, säger Paul Håkansson.

Mer om politiken

Kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, ska alltid vara öppet för allmänheten. De övriga nämnderna, bland annat kommunstyrelsen, social- och omsorgsnämnden, barn- och ungdomsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden, behöver inte vara det. I Linköping har dessa nämnder trots allt haft öppna sammanträden. Nu väljer kommunen att stänga social- och omsorgsnämnden på grund av det försämrade säkerhetsläget. Här fattas bland annat beslut om placeringar och omhändertaganden av barn.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!