Under onsdagen rapporterade vi om att två till tre helikoptrar av modellen Black hawk skickas från Malmen i Linköping för att bistå i släckningsarbetet vid skogsbränderna. Nu kommer även helikopterflottiljens chef Johan Nellsjö att ansluta till området där elden härjar.
– Jag har inte själv varit i där, men jag är på väg upp i helgen. Vår ambition har varit att kunna ställa upp med så mycket som möjligt. Det är inte så att vi sitter och håller tillbaka resurser här. Utan vi åker med det vi har, säger Jonas Nellsjö.
Totalt sett finns det 31 helikoptrar i försvarsmaktens hangarer. Men alla dessa är inte flygbara, då vissa står på längre och andra på kortare underhållsarbete. Tillgängligheten är alltså mindre, men vi får inga exakta siffror på hur många helikoptrar som kan användas, då det är känsliga uppgifter av säkerhetsskäl.
För att helikoptrarna sedan ska kunna delta i släckningsarbetet måste de kunna släppa vatten. För detta krävs en vattentunna, och försvaret har totalt elva stycken sådana.
– Sedan måste man lägga till nästa dimension, och det är hur många besättningar vi har som är utbildade i att släcka bränder. Som det ser ut nu så tror jag att det är totalt tolv besättningar som har den kunskapen, säger Jonas Nellsjö.
Slutligen handlar kapaciteten också om uthållighet över tid. Det innebär att alla helikoptrar och besättningar inte kan åka upp samtidigt. För då måste alla även åka hem efter två eller tre dagar för underhåll. Flottiljen har hittat en balans med ungefär två till tre helikoptrar som de ställer upp med över tiden. All personal som fått förfrågningar om att ställa upp har gjort det.
– Även om många i personalen vill och kan tänka sig att jobba, så har jag inga resurser till dem. Det finns liksom inga helikoptrar. Och grejen är den att jag vill använda helikoptrarna för att bekämpa branden. Jag vill inte använda helikoptrarna för att bara åka runt och flyga någon statsminister eller några andra, säger Jonas Nällsjö.
Under fredagen användes, enligt uppgifter till Aftonbladet, Black hawk-helikoptrarna för att vattenbomba ett skjutfält i Älvdalen där det fanns en explosionsrisk.
– I och med att det är militär mark, och att det dessutom kan finnas risk med odetonerad ammunition inne på skjutfältet, kan jag tänka mig att det vore bättre om försvarsmakten hanterar det istället för civila resurser, säger Jonas Nellsjö.
Läs mer:Black hawks bombar skjutfält