Här är bubblarna i Linköpings kommunalval

Kalle ankapartiet, Ond kyckling partiet eller kanske "Det minst dåliga partiet"? Det är många partier som har anmält deltagande i Linköpings kommunval, men långt ifrån alla har valbara kandidater.

Feministiskt inititativ med Martin Wilson och Frida Bref, Kristna Värdepartiet med Peter Edwardsson, Volt Sverige med Vilgot Hellgren, Isak Samuelsson och Kristoffer Larsson samt Partiet Nyans med partiledaren Mikail Yüksel kandiderar med namnlistor till Linköpings kommunfullmäktige.

Feministiskt inititativ med Martin Wilson och Frida Bref, Kristna Värdepartiet med Peter Edwardsson, Volt Sverige med Vilgot Hellgren, Isak Samuelsson och Kristoffer Larsson samt Partiet Nyans med partiledaren Mikail Yüksel kandiderar med namnlistor till Linköpings kommunfullmäktige.

Foto: Privat/TT/bildmontage

Linköping2022-09-01 05:00
undefined
Malte Sommarö, Elin Ross, Frida Bref och Martin Wilson representerar Feministiskt initiativ som kandiderar för en plats i Linköpings kommunfullmäktige nästa mandatperiod.

Feministiskt initiativ (Fi)

I valet för åtta år sedan fick Feministiskt initiativ 2,59 procentenheter – och var relativt nära att ta ett mandat i Linköpings kommunfullmäktige. Valet därpå, 2018, blev stödet betydligt lägre. Med totalt 461 röster fick partiet endast 0,44 procentenheter. Nu, inför valet den 11 september, har förstanamnet i Linköping Frida Bref realistiska förväntningar – men är ändå hoppfull.

– Självklart är det en utmaning att ta en plats i kommunfullmäktige, med tanke på att vi har små medel och gränsen i Linköping går vid tre procent. Däremot är vi förhoppningsfulla att människor vill se ett annat sätt att tänka om välfärd och klimat, Då kan vi vara den rösten. Vi jobbar så mycket vi kan, främst på sociala medier, att nå ut med våra förslag och vår vision, säger hon.

Vad skulle ni driva för frågor om ni kommer in i fullmäktige?

– Vi har ett par huvudfrågor. Mänsklig säkerhet är en av dem och på kommunnivå handlar det bland annat om mäns våld mot kvinnor och missgynnade områden med höga våldstal. En annan huvudfråga är miljö- och klimaträttvisa där vi vill att Linköpings kommun gör allt den kan för att inte förvärra klimatkrisen, säger Frida Bref och fortsätter:

– Sedan har vi fokus på folkhälsa. Där handlar det bland annat om äldreboenden, skolor – att människor ska må bra på alla nivåer egentligen.

Partiet vill bland annat driva frågan om att Linköpings kommun ska sträva efter ett nettonollutsläpp av växthusgaser år 2030. Fi vill också, i trygghetsfrågan, införa modellen "Sluta Skjut" och de vill satsa på fritidsgårdar och lotsar i utsatta områden.

– Det finns många bra exempel i andra kommuner och det är många som har gjort bra saker. Jag tänker inte sitta och hitta på saker utan min utgångspunkt är att ta vara på det andra kommuner har gjort och se hur det passar i Linköping.

Vad är det som Fi tillför som de etablerade partierna inte har?

– Den huvudsakliga skillnaden är att vårt fokus alltid är den mest utsattas perspektiv. Det är inte nödvändigtvis klass. Vi har också ett mer ambitiöst miljö- och klimatprogram, säger Frida Bref.

Förutom Frida Bref, som till vardags är ingenjör med fokus på självkörande bilar, är läraren Martin Wilson FI:s kandidat i Linköping.

undefined
Vilgot Hellgren, Isak Samuelsson och Kristoffer Larsson från partiet Volt Sverige har inga stora förhoppningar om att ta en plats i Linköpings kommunfullmäktige men ser deltagandet som en början att förhoppningsvis växa.

Volt Sverige

Med kandidaterna Kristoffer Larsson, 33-årig programmerare, och Vilgot Hellgren, 19-årig ingenjörspraktikant, ställer Volt Sverige för första gången upp i Linköpings kommunalval. Partiet beskriver sig själva som ett paneuropeiskt parti. "Vi tror på gränsöverskridande samarbeten, i ord och handling. Problemen vi möts av idag är gränsöverskridande och därför måste också vi vara det", står det på partiets hemsida.

– Partiet är ett europeiskt parti och finns i totalt 30 länder. Våra kärnfrågor är att stärka och demokratisera EU och gå lite mer mot en direktdemokrati där Europaparlamentet och medlemsländerna har makten och inte det europeiska rådet. Parlamentet är ju folkvalt och representerar inte ett enskilt land, säger förstanamnet i Linköping Kristoffer Larsson och fortsätter:

– På höger/vänster-skalan är vi i mitten, socialliberala kan man säga.

Har ni någon förhoppning om att knipa en mandat?

– Viss chans finns såklart men det mesta är för att bygga upp oss och ett varumärke. På sikt kanske vi blir mer och mer kända. Vi är lika intresserade av EU-valet som är om två år.

Vad skulle ni driva för frågor på kommunal nivå?

– Mest fokus har vi på att sänka utsläppen, men också stadsplanering och trafikmiljö. Vi vill till exempel satsa på att utveckla innerstaden mer och inte expandera till exempel Tornby på bördig åkermark. Tornby som sådant är också väldigt bilberoende.

– Vi vill också sätta upp solceller på alla kommunala tak, fortsätter Kristoffer Larsson.

undefined
Peter Edwardsson beskriver Kristna Värdepartiet som en reaktion på hur Kristdemokraternas politik har utvecklats.

Kristna Värdepartiet

Även det Kristna Värdepartiet ställer för första gången upp med en namnlista till Linköpings kommunalval. Förstanamn är gymnasie- och vuxenläraren Peter Edwardsson följd av studenten Melinda Engström och den pensionerade civilingenjören Plamen Najdenov. Peter Edwardsson beskriver partiet som en reaktion mot Kristdemokraternas utveckling och förändrade politik.

– Våra värderingar grundar sig på den kristna etiken och vi är en reaktion på den väg Kristdemokraterna har tagit. När KD bildades på 1960-talet och framåt handlade mycket om politiken om att man var emot abort och för barnens rätt till liv. Även i frågan om äktenskapet har de ändrat innehåll under de senaste 15-20 åren, säger Peter Edwardsson.

Så ni är emot abort?

– Vi vill att man ska stärka barnets rätt till liv. Vi vill verka för en nollvision när det gäller aborter.

Men är inte aborter nödvändiga, och vad säger ni om kvinnas egen rätt att bestämma?

– Kvinnan har ju rätt att bestämma över sin egen kropp men barnet är en egen kropp också – det är inte en del av kvinnans kropp. Visst hade barnet aldrig kunnat blivit till utan kvinnan men de är samtidigt två olika skyddsvärda individer.

I de fall graviditeten föranleds av en våldtäkt?

– Det är svåra frågor, men vi ser ändå att det är ett liv som utsläcks vid en abort, säger Peter Edwardsson.

Partiet är också emot samkönade äktenskap.

Varför?

– Människan är skapad för ett äktenskap mellan man och kvinna. Registrerat partnerskap borde räcka för de som vill ha samkönade äktenskap. Äktenskapet är ett steg till och borde vara förebehållet den traditionella äktenskapssynen.

Men vad menar du egentligen att samkönade äktenskap har för negativa konsekvenser?

– Den traditionella kärnfamiljen har haft en stor betydelse för stabiliteten i både Sverige och andra länder. Ruckandet på begreppet kärnfamilj, att man har nedvärderat det, tror jag har en stor betydelse för hur det ser ut i samhället. Har man starka familjer så tror jag att det påverkar barnen – att de mår bättre, säger Peter Edwardsson.

Lokalt i Linköping vill partiet bland annat se en förbättrad fjärrbussterminal. De vill även förbättra bil- och cykellederna och verka för att klasserna på de kommunala skolorna i Linköping blir mindre. Kristna Värdepartiet vill också förändra kommunens "flaggningsregler".

– Vi tycker att man antingen endast ska använda sig av svenska flaggan eller möjligtvis flaggor som har med utländska besök att göra. Regnbågsflaggan är politisk och bör inte användas av kommunala verksamheter.

– Vi är så pass nya lokalt i Linköping så vi har inte så stora förhoppningar om en plats i fullmäktige. Det är på lång sikt i så fall, fortsätter Peter Edwardsson.

undefined
Adisa Hadzihalilovic är Partiets Nyans förstanamn i Linköping. Vi har sökt henne vid flertalet tillfällen utan att lyckas.

Partiet Nyans

"Vårt syfte med satsningen är att bli ett enande och lösningsorienterat parti som möter Linköpings utmaningar, hand i hand och sida vid sida med befolkningen. Vi anser att vår politik och vårt perspektiv är nödvändigt och behövs", sa Partiet Nyans andre vice ordförande Adisa Hadzihalilovic i en tidigare intervju med oss – när hon kommenterade partiets deltagande i Linköpings kommunalval. 

Adisa Hadzihalilovic står också högst upp på partiets kandidatlista i Linköping, en lista som består av ytterligare 13 namn. Minela Rahic, Nadir Sheekh Ahmed och Bashir Aman Ali är några av dem. Vi har sökt partiets förstanamn vid ett flertal tillfällen inför den här artikeln utan att lyckas. 

Dagens Nyheter publicerade, i juli, en granskning som visar att var sjunde kandidat på partiets riksdagslista har dömts för brott.

– Vi känner till alla, jag vet inte om det är någon som har undanhållit information från oss. Har man gjort det har vi ingen tolerans med sådant. Men vi har faktiskt frågat alla och de har varit öppna med vad de gjort. Här i Göteborg har vi en ex-kriminell som står på listan. Han är öppen med det, nu är han engagerad i att unga inte ska lockas in i kriminalitet. Varför inte ge en sådan en andra chans?, sa Partiets Nyans partiledare Mikail Yüksel till tidningen.

Enligt DN:s granskning visar också att de flesta av partiets kandidater kandiderar i flera olika kommuner. Bahir Aman Ali, som står på listan i Linköping, finns exempelvis med i totalt 18 kommuner. Mikail Yüksel menar att han kommer att skriva sig i en kommun beroende på valresultatet.

Några av partiets viktigaste frågor, enligt den egna hemsidan, är islamofobi, antisemitism och integration. De vill bland annat att muslimer erkänns som en nationell minoritetsgrupp.

– Linköping har varit utsatt för en del problem i x-antal år och fortfarande bevittnar vi hur situationen blir alltmer oroväckande inom flera område så som skola, sociala frågor, brott och ordning. Ingen ska känna sig otrygg eller maktlös i ett välfungerande samhälle, sa förstanamnet i Linköping Adisa Hadzihalilovic i en tidigare intervju med oss.

undefined
Dan Karlsson har lämnat Östgötapartiet och rollen som partiledare. Därmed kandiderar partiet inte till Linköpings kommunfullmäktige men till Norrköping och regionvalet.

Östgötapartiet (kandiderar inte)

För ett år sedan rapporterade vi att det nybildade Östgötapartiet siktade mot en plats i Linköpings kommunfullmäktige samt Östergötlands regionfullmäktige. Någon kommunpolitik i Linköping kommer det inte att bli. 

– Jag har tyvärr lämnat partiet då jag flyttar ner till Småland på grund av jobbet. Arbetet med att få ihop en namnlista i Linköping pågick när jag lämnade över uppdraget som partiledare. Allt tar sin tid och de har nog inte hunnit att få tag i folk som de vill kandidera med, säger den tidigare partiledaren Dan Karlsson.

Vi har sökt den nya partiledaren Oksan Karakas utan att lyckas.

Linköpingslistan (LL) ställer också upp för första gången i valet till Linköpings kommunfullmäktige. Eftersom vi har en omfattande bevakning kring det partiets politik har vi inte lyft dem i denna publicering.

Så har vi gått tillväga

På Valmyndighetens hemsida går att finna vilka partier som har anmält deltagande i Linköpings kommunalval. Listan är lång, och består av allt från Kalle ankapartiet till Det minst dåliga partiet och Fattigmans parti. De partier vi har fokuserat på i den här artikel är de partier, förutom de etablerade plus nya Linköpingslistan, som ställer upp i valet med namnlistor. De namnlistor vi funnit på Valmyndighetens sida är Feministiskt initiativ, Kristna Värdepartiet, Volt Sverige och Partiet Nyans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!