Här har de stora migrantlägren försvunnit: "Har blivit bättre"

Efter att kommunen och polisen inlett ett nytt tätare samarbete har de stora migrantlägren försvunnit från Linköping. Men problem kvarstår. Bland annat på parkeringsplatser i staden. "Vi har fått signaler om det", säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

De illegala bosättningarna som uppkommit i Linköping är nu borta, menar kommunen. Istället ser man ett nytt problem: personer som bor i utlandsregistrerade fordon på olika parkeringsplatser i staden.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-04-20 05:00

Nyheten i korthet

  • De stora migrantlägren har försvunnit från Linköping tack vare ett tätare samarbete mellan kommunen och polisen, med nolltolerans mot olovliga bosättningar.
  • Trots förbättringar med de stora lägren, finns det fortfarande problem med EU-migranter som bor i lägenheter eller utlandsregistrerade bilar och olovligen utnyttjar parkeringsytor på natten.
  • Oppositionspolitikern Maria Moraes (MP) ifrågasätter om det verkligen är en framgång, eftersom det fortfarande finns människor i ekonomisk utsatthet utan värdigt boende i kommunen.

Nedskräpning, kriminalitet och stora kommunala kostnader. De illegala bosättningarna har i många år skapat problem i Linköping, inte minst i närheten av Stångån och Roxen. För två år sedan kunde vi rapportera om hur migrantlägren revs för att sedan, bara några hundra meter därifrån, byggas upp på nytt – något som skapade stor irritation hos aktiva föreningar i området.

Nu konstaterar S+M-styret att det inte har förekommit någon ny olovlig bosättning, på kommunal mark, sedan förra sommaren. Enligt de styrande politikerna är anledningen ett nytt och tätare samarbete med polisen.

undefined
För två år sedan såg det ut så här vid ett område i närheten av Stångån. Då revs ett läger för att därefter byggas upp några hundra meter därifrån. Något som skapade stor irritation.

– När det nya styret tillträdde var vi överens om en nolltolerans mot olovliga bosättningar i Linköping. Polisen hade under ett antal år signalerat att det fanns kriminalitet kopplat till lägren. De hittade stöldgods och pratade om människohandel, prostitution och svartarbete. Genom nolltoleransen fick våra tjänstepersoner tydliga direktiv samtidigt som polisen har prioriterat arbetet hårdare det senaste året. Det har nu gett resultat, säger Kristina Edlund (S).

Vad konkret har samarbetet med polisen inneburit?

– Det har inneburit ett antal olika rutiner men det handlar framförallt om att både vi och polisen prioriterar frågan. Vi är mycket tidigare på plats, vid eventuella läger. Förut kunde vi höra om läger som funnits i ett antal månader utan åtgärd.

Kan ni verkligen redan säga att ert samarbete med polisen har gett resultat?

– Det har ändå pågått sedan senvåren 2023, men det är klart att det är nu som vårt samarbete verkligen sätts på prov. Tittar man tillbaka på de år då vi har haft problem med bosättningar har vi sett en ökad aktivitet framåt våren och sommaren.

undefined
Fiskeentusiasten Fredrik Karlsson bekräftar att situationen har blivit bättre men han poängterar att problem fortfarande finns. "Jag hör fortfarande att det sker stölder", säger han.

Fiskentusiasten Fredrik Karlsson, som driver organisationen Fritidsfiskarna, befinner sig ofta i området runt Stångån och Roxen. Han konstaterar att problemet med de illegala bosättningarna förbättrats men inte helt försvunnit.

– Situationen kring de stora lägren har blivit mycket bättre. Det är inget att säga något om. Men när jag är vid området flera dagar i veckan ser jag att EU-migranterna finns kvar – och någonstans måste de ju bo. Jag tror att de sprider ut sig och är på mindre platser där man inte hittar dem lika lätt. Så det har inte upphört, säger Fredrik Karlsson.

Även S+M-styret medger att problem kvarstår.

– Vi har fått signaler om att tiggeriet har blivit mer organiserat så det kan finnas tiggare som bor i lägenheter, men vi har också fått signaler om att det finns personer som övernattar i utlandsregistrerade bilar och olovligen utnyttjar parkeringsytor på natten, säger Kristina Edlund och fortsätter:

– Jag uppmanar Linköpingsborna att se till att vi får den information som vi behöver om man ser att det uppstår olovliga bosättningar eller om det är personer som övernattar på otillåtna platser.

undefined
För två år sedan bjöd Fredrik Karlsson ut politikerna Mari Hultgren (S) och Kristina Edlund (S) till området i närheten av Stångån. "Det verkar som att de har hittat en modell där de går in i de här lägren mer aktivt", säger Fredrik Karlsson.

Hur ska ni komma åt problemet med olovlig övernattning i bilar?

– Polisen tillsammans med våra tjänstepersoner rör sig runt om i Linköping och kommer att kontrollera de personer som finns på parkeringsplatser. Parallellt med det måste vi ligga på om ett nationellt tiggeriförbud och föra samtal med polisen, handlare och fastighetsägare om lokala åtgärder.

Det här handlar ju ofta om människor i nöd. Hur tänker ni kring det?

– Som EU-migrant i Sverige får man vistas här upp till tre månader om man inte befinner sig i arbete eller studier. Vi uppfattar inte att de som tigger varken arbetar eller studerar.

undefined
Maria Moraes (MP) ifrågasätter om S+M-styrets arbete verkligen kan ses som en framgång då det fortfarande finns människor i Linköping som lever i en extrem ekonomisk utsatthet.

Oppositionspolitikern Maria Moraes (MP) ifrågasätter målsättningen med kommunen och polisens arbete:

– Om målsättningen är att de här olovliga bosättningarna inte ska synas kanske man kan säga att det har gett resultat. Men vill man bli av med dem helt skulle jag inte våga uttala mig lika starkt. Vi vet fortfarande att det finns en mängd människor i vår kommun som befinner sig i en extrem ekonomisk utsatthet och som inte har ett värdigt boende. En lyckad insats hade varit en insats som minskade de här människornas utsatthet.

Vad hade du velat se för insats istället?

– När vi styrde med Socialdemokraterna hade vi satsningar på det idéburna samhället för att skapa en brygga mellan stat/kommun och de här människorna. Många av EU-migranterna befinner sig i en utsatthet där de styrs av organiserade intressen och då handlar det om att vi måste hjälpa dem att ta sig ur den här utsattheten.

Olovliga bosättningar

"Sedan våren 2023 har Linköpings kommun en utarbetad rutin ihop med polisen om hur arbetet med olovliga bosättningar ska hanteras. På kommunens hemsida finns information om hur allmänheten kan informera kommunen om någon skulle upptäcka olovliga bosättningar. Fortfarande befinner sig ett flertal EU-migranter i kommunen, de försörjer sig bland annat genom att be om pengar utanför mataffärer, men var de övernattar är inte känt för vare sig kommunen eller polisen. Skulle det uppstå en ny olovlig bosättning på kommunens mark kommer polisen och kommunen agera skyndsamt enligt uppgjord rutin".

Källa: S+M-styrets pressmeddelande

Karta: Stångån, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!