Vi börjar med själva beslutet.
Under det här läsåret har 13 elever gått i mellanstadiet på skolan i Ulrika. Sedan hösten 2022 får mellanstadieeleverna all sin undervisning på Nykils skola. Anledningen är att skolledningen inte lyckades att ersätta en mellanstadielärare som gick på föräldraledighet.
Trots att läraren nu är tillbaka har eleverna fortsatt att ha sin undervisning i Nykil under våren. Utbildningsförvaltningen har utrett frågan och intervjuat elever, vårdnadshavare och lärare. Slutsaten är att lösningen bör bli permanent.
– Det vi ser i utredningen är att det finns bättre möjligheter att få behöriga lärare i alla ämnen på Nykils skola. Eleverna har också uttryckt att de får ett större socialt sammanhang, säger Sofia Kåberg, sakkunnig på utbildningsförvaltningen, och fortsätter:
– Utifrån utredningen föreslår vi att Ulrika skola görs om till en F-3-skola.
Barn- och ungdomsnämnden gick på förvaltningens linje men Kristdemokraterna och Vänsterpartiet var emot.
– Vi är rädda för att det här är ett första steg i att lägga ned hela skolan i Ulrika och att det riskerar att avfolka landsbygden, sa ledamoten Annika Lejon (KD).
– Vi anser att det är många åtgärder som kommunen inte har prövat för att lösa rekryteringen av lärare till Ulrika, sa ersättaren Björn Alling (V).
Nedläggningen blev, under sammanträdet, ett faktum men innan dess blossade ett hårt ordkrig upp mellan Elias Aguirre och Björn Alling. Det började med en fråga om skolskjuts – men landade i frågan om skolnedläggningarna.
– Nu ska alla de här eleverna åka en timmes enkel resa varje dag för att gå i skolan. Att barn, som är anpassningsbara, tycker att det är okej att åka skolskjuts är inte ett skäl för att vi ska sätta dem i den här situationen, sa Björn Alling.
Elias Aguirre kontrade:
– Jag blir förvånad över din argumentationslinje. Förra gången, vid skolnedläggningarna, var din huvudpoäng att vi skulle lyssna mer på barnen. Här är det tydligen inte alls lika viktigt.
– Ska jag behöva ge er cred för att ni följer lagen? Det är självklart att ni ska prata med barnen innan beslut, men det är inte samma sak som att barnens åsikter ska styra. Vid skolnedläggningarna bröt ni mot lagen – det är min uppfattning, sa Björn Alling.
Vid nämndsammanträdet i stadshuset, när skolnedläggningarna beslutades, uppmanade Björn Alling S+M-styrets ledamöter att gå ut och möta de berörda barnen.
– Det uppträdande som du står för är inte okej, att leva runt utanför mötesrummet och mer eller mindre trakassera övriga ledamöter. Att ha olika åsikter är helt okej, men det där beteendet kommer jag inte att acceptera mer vid våra möten, sa Elias Aguirre.
– Om det var några som inte skötte sig professionellt vid förra nämndmötet så var det ni. Flera av er yttrade inte ett enda ord och ni ville inte gå ut och förklara för barnen. Visst, jag höjde rösten, jag gör ofta det, men det var fegt av er och det står jag för, kontrade Björn Alling.
Elias Aguirre uppmanade till ett gemensamt ansvar för samtalsklimatet:
– Det här är inte en debatt inför riksdagsvalet i nationell tv utan det handlar om praktisk politik. Då kan man hoppa ned lite i tonläget.
– Jag kommer att fortsätta att bete mig precis så här, under hela mandatperioden, när ni beter er illa. Jag kommer att fortsätta att ställa er till svars, sa Björn Alling.