– Det är viktigt att använda reminiscens vid rätt tillfälle och vara noga med tonläge, kroppsspråk och budskap. Som demenssjuk är man väldigt känslig om det blir för många intryck, säger Eva-Lena Lundberg, specialistundersköterska på Trollflöjtens vårdboende.
LÄS ÄVEN: Lena blev mamma till sin mamma
LÄS ÄVEN: Experten: Måste prata mer om demens
En annan metod som vårdpersonalen använder är beröringsmassage, en mjuk beröring på handen, ryggen eller foten. Beröringsmassage ger lugn och välbefinnande för den demenssjuke.
På Trollflöjtens vårdboende bor personer under 65 år med diagnostiserad demenssjukdom. Boendet ligger i centrala Linköping, och är uppdelat på två våningar med sammanlagt 18 lägenheter. Vårdpersonalen utgår från varje individs behov efter att ha tagit del av personens sjukdomshistoria och levnadsberättelse.
– Levnadsberättelsen är jätteviktig för att ta del av personens bakgrund och se hela människan. Man är inte sin sjukdom och bär den på olika sätt. De är personer med olika vanor och sätt att hantera saker. När jag använder triggers kan personen reagera och jag kan komplettera med levnadsberättelsen. Då får man både en trevlig stund och stärker även identiteten, säger Eva-Lena Lundberg.
När man får en demenssjukdom sjunker ofta självkänslan. Det kan upplevas jobbigt att inte längre minnas, att ha talsvårigheter och svårt med egna initiativ. Eva-Lena Lundberg tycker att en viktig uppgift är att stötta både demenssjuka och deras anhöriga.
Relationen mellan vårdpersonal och anhöriga kan skilja sig åt, men hon understryker att det är viktigt att anhöriga känner sig välkomna. Vårdpersonalen stöttar dem efter behov.
– Som kontaktperson stöttar man på olika sätt. En del behöver mycket stöd och vill ha kontakt med Anhörigcenter. Andra vill även ha kontakt med oss via sms eller mejl.
Eva-Lena Lundberg har lång erfarenhet av demensvård. Efter att hon gick ut vårdlinjen 1981 har hon jobbat mest med gamla och personer med demenssjukdom.
– Jag tycker om att använda mig själv som redskap. Det finns ingen teknik eller inget verktyg som kan jämföras med ren sjukvård. Här är det mitt bemötande som är medicinen och redskapet.
Eva-Lena Lundberg jobbar även för det mobila demensteamet i Linköpings kommun. Teamet är ett samarbete med kommunen och regionen.
– Vi vänder oss till personer med demenssjukdom som bor på särskilt boende. Det gäller personer som har svåra symptom och med vilka personalen behöver stöd och hjälp.
Demensteamet består av läkare, två sjuksköterskor, två undersköterskor och en arbetsterapeut från minnesmottagningen som utreder demenssjukdom. Vårdboendets läkare skickar remiss och personalen beskriver personen för demensteamet.
– Jag och en sjuksköterska gör sedan ett besök där vi träffar både personen och vårdpersonalen. Jag gör också flera observationsbesök för att kartlägga personens symptom och behov vad gäller bemötande och miljö.
Därefter gör Eva-Lena Lundberg och hennes kollega en personcentrerad vårdplan baserad på bemötande. I vårdplanen beskrivs demenssymptom och vad som ger personen livskvalitet. De beskriver också vad personen klarar av och har svårigheter med. Vårdplanen genomförs sedan i samråd med vårdpersonalen. Det kan handla om att stärka självkänslan, gå en promenad, få ett näringsrikt mellanmål eller låta den demenssjuka vila.
Under 2007 bildades Lärcenter för en god demensvård som ett forsknings- och utvecklingsprojekt. Eva-Lena Lundberg och tre andra undersköterskor låg bakom initiativet. Lärcenter erbjuder utbildning och handledning till vårdpersonal samt deltar också i en del universitetsprojekt. Under 2018 bytte de namn till Kompetenscenter för en god demensvård och utökades även med fler professioner.
Eva-Lena Lundberg tycker att det behövs mer kunskap i samhället om hur livet för personer med demenssjukdom kan vara. Hur man som anhörig, vän eller arbetskamrat fortfarande kan vara en del av personens liv.
– Generellt upplevs detta som skrämmande. Jag vill få bort begreppet dementa. Jag säger inte att jag jobbar med dementa, då är det mer en grupp och mer opersonligt. Jag säger att jag jobbar med personer som har demenssjukdom. Våga ta kontakt med dem och med oss som arbetar nära personen. Vi kan vara med och stötta när man kommer på besök.