Här satsar de 600 miljoner kronor

Linköpingsbornas egna energibolag Tekniska verken är på god väg att bygga 13 vindkraftverk strax söder om Sunne.

Klädsäcksmyren strax söder om Sunne. Här ska ett ställverk byggas, i bakgrunden syns en ny kraftledning.

Klädsäcksmyren strax söder om Sunne. Här ska ett ställverk byggas, i bakgrunden syns en ny kraftledning.

Foto: Tekniska verken

LINKÖPING2019-07-05 15:00

Innan året är slut kommer Linköpingsborna att äga 13 vindkraftverk på två berg strax söder om Sunne. Kommunägda Tekniska verken håller som bäst på att bygga vägar och förbereda fundament så att Siemens under hösten ska kunna resa de 13 tornen.

Investeringen är cirka 600 miljoner kronor.

Att det byggs i Sunne beror på att Östgötaslätten är utesluten som byggplats. Flyget sätter stopp för höga hinder och dessutom krävs stora fria markytor – helst utan allt för många bostäder.

Därför sökte sig projektörerna utanför länet.

– Man har gjort ett stort researcharbete här. Det har pågått sen 2010 och man tittade på många områden, men det är ingen idé att börja om inte markägaren vill hyra ut sin mark. Här var det en av de större markägarna som hörde av sig och berättade att detta kunde vara ett lämpligt område. Han hade en vattenkraftstation och sålde el till oss via Bixia så på det sättet fick vi kontakt, berättar Henrik Valent som är affärsenhetschef för område vind på Tekniska verken. Formellt finns vindkraftprojekten i helägda dotterbolag till Tekniska verken.

Tekniska verken arrenderar marken som vägar och vindkraftverk byggs på, det är cirka 40 olika markägare som upplåter sin mark. Att det blir stora områden beror dels på att det krävs rejäla vägar för att kunna transportera rotorbladen, dels arrenderas marken inom en ganska stor radie runt själva tornen.

En av de saker som Henrik Valent framhåller är att de använder en relativt ny metod för att fästa kraftverken i marken. Istället för att gjuta betongfundament slipas berget plant och något förenklat kan det beskrivas som att vindkraftverket skruvas fast i berget.

– Jag är egentligen mest nöjd med att vi får chansen att bygga så här mycket förnybar elproduktion, men jag är också glad att vi kan använda den här nya tekniken. Den gör att vi sparar väldigt mycket betong och därmed klimat och miljö, säger han.

Hittills har de hunnit bygga vägar och i september/oktober kommer Siemens och monterar upp vindkraftverken och runt årsskiftet 2019/2020 kommer de att leverera el som då ska säljas av elhandelsbolaget Bixia.

Investeringsbudgeten på cirka 600 miljoner kronor verkar hålla.

– Vindkraften är just nu det billigaste sättet att bygga förnybar elproduktion, men som i all elproduktion så är det elpriset som är osäkerhetsfaktorn, säger han.

Dessa 13 vindkraftverk är den första etappen av flera.

Läs mer: Därför återuppstod idén om vindkraft i Sunne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!