Askeby, en dryg mil öster om Linköping, har idag cirka 500 invånare. I kommunens översiktsplan har politikerna tänkt sig att låta Askeby växa.
Nu vill Eksjöhus bygga på ett av de områden som pekas ut i översiktsplanen. Det rör sig om 46 småhus – villor, kedjehus och parhus – på åkern söder om Grenadjärtorpsvägen.
Ett förslag till detaljplan har tagits fram och 20 september–1 november är planen ute på samråd, vilket innebär ett tillfälle för myndigheter och allmänhet att lämna synpunkter på planerna.
I översiktsplanen står det att det kan vara motiverat att ta jordbruksmark i anspråk för att ge utpekade utvecklingsorter möjlighet att växa. Men frågan har blivit alltmer kontroversiell. När en detaljplan i Linghem antogs tidigare i höstas sade till exempel Rikard Tordön (C) att "det här kan vara den sista detaljplan på åkermark som vi i Centerpartiet kommer att bifalla".
Enligt ansökan rör det sig i Askeby om dålig åkermark med låg avkastning.
Kommunens stadsplaneringsavdelning skriver att detaljplanen även berör riksintresset kulturmiljövård. I närheten finns nämligen Askeby klosterkyrka från 1180-talet och lämningar efter bland annat ett nunnekloster. Bedömningen är dock att den planerade bebyggelsen är tillräckligt avskild från kyrkan för att inte påverka riksintresset negativt.
Om detaljplanen godkänns räknar Eksjöhus med att börja leverera hus någon gång framåt början av 2026. Rikard Frost, säljare på Eksjöhus, är övertygad om att konjunkturen då är betydligt bättre än idag.
– Jag har varit med så länge att jag vet att den här berg- och dalbanan går upp och ner hela tiden, säger han.
Hur går det för er nu under lågkonjunkturen?
– Det är förstås tufft för alla i branschen; den totala nyförsäljningen i Sverige har gått ner 50–60 procent. Men vi klarar oss bättre än de flesta och tar marknadsandelar, det brukar vi göra i tuffa tider. Det är ordning och reda på ekonomin i hela koncernen, säger Frost.
Hur ser du på att det är åkermark ni vill bygga på?
– Det är ju utpekat som bostadsmark i översiktsplanen. Men sedan den antogs har ju diskussionen kommit mer på tapeten, så man vet aldrig. Samtidigt behöver samhället kunna utvecklas och nya bostäder måste nog byggas ihop med samhället för att få till funktioner som vatten, avlopp, skolor och infrastruktur på ett vettigt sätt. Och Linköping behöver villatomter. Det är mycket som ska vägas in i sådana här beslut.