Linköpings kommun har i många år haft planer på ett industriområde på Distorps och Stabys ägor, öster och norr om Gärstadverket.
2007 köpte kommunen Distorp och 2010 ritades området in i översiktsplanen. Nu är det dags för en första detaljplan som omfattar 240 hektar, varav 162 ska bli så kallad verksamhetsmark. Det innebär framför allt industrier och lagerlokaler. 54 hektar sparas som naturmark, bland annat för att skydda fornlämningar och fladdermöss.
Kommunens stadsplaneringsavdelning anger en rad skäl till att placera industriverksamhet just här, trots att det innebär att värdefull åkermark försvinner:
• Området har ett bra logistiskt läge vid E4 (med en planerad ny på- och avfart vid trafikplats Staby).
• Området ligger i direkt anslutning till Gärstadverket, vilket kan skapa synergier mellan verksamheter.
• Verksamheter som stör, med till exempelvis buller och lukt, kan placeras här. Man slipper också tung trafik inne i staden.
• Företag som behöver flytta på grund av Ostlänkens dragning kan erbjudas ny mark.
• Kommunen behöver attrahera fler företag och skapa arbetstillfällen för att förbli en tillväxtkommun.
Linköping är den kommun i landet som byggt mest på åkermark under senare år. Det nya industriområdet skulle befästa den positionen, särskilt som det också planeras bostadsbyggen på nästan 100 hektar i Ekängen en bit bort.
Detta har fått bland andra Naturskyddsföreningens klimatgrupp att protestera. Gunnar Gustafsson (MP), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, har också engagerat sig i ett försök att stoppa planerna.
– Det här industriområdet skulle förstöra värdefull åkermark som vi behöver för vår försörjning. Det är en katastrof för Linköping. Dessutom hotar det stora natur- och kulturvärden i området, säger han.
Gunnar Gustafsson underkänner argumentet att många företag behöver en plats att flytta till när Ostlänken dras fram genom Torvinge och Steninge.
– Det handlar främst om små företag som idag sitter i billiga lokaler. Få av dem kommer att ha möjlighet att bygga nya, dyra lokaler här ute.
Om det ska tas fram ett nytt område för industrier och logistikföretag har Gustafsson ett annat förslag.
– På Distorp riskerar Linköpings kommun att stå med en enorm investering som det riskerar att finnas litet intresse för. Bygg i Norrköping i stället, de har ett mycket bättre logistikläge. Här har vi E4, men i Norrköping har de dessutom hamn, godsbangård och E22. Pendlingsavståndet mellan Linköping och Norrköping är så kort att vi behöver inte konkurrera med varandra.
Distorp och Staby är säterier med anor från 1600-talet. Om detaljplanen blir verklighet kommer inte bostäder att vara tillåtna i området. Enligt planförslaget ska gårdsbyggnaderna och trädgårdarna ändå bevaras, men användningsområdet är oklart. Trädgårdsodling, restaurang, café, kontorsverksamhet och samlingslokal är möjligheter som nämns.
Enligt en preliminär tidsplan ska gator och annan infrastruktur börja byggas år 2027. Byggnationen kommer att pågå under en lång tid och hela området beräknas vara utbyggt omkring år 2045.
Detaljplanen är på samråd 25 september–6 november och handlingarna finns tillgängliga på kommunens hemsida och på huvudbiblioteket. Det finns också möjlighet att anmäla sig till ett samrådsmöte som ska hållas i Equmeniakyrkan 23 oktober kl 18.30.
På sikt är det tänkt att industriområdet ska bli ännu större. Ytterligare minst en detaljplan ska tas fram för området väster om den första.