Sedan 2015 tecknar Linköpings kommun under en överenskommelse och ett medborgarlöfte tillsammans med polisen. Dokumenten uppdateras kontinuerligt och målet är enkelt formulerat – att tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen. I onsdags var det dags igen – genom underskrifter signerade kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) och lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström. Dokumenten klubbades även av kommunstyrelsen samma dag.
– För första gången har vi med skarpa skrivningar om narkotikan i vårt medborgarlöfte. Vi som kommun har åtagit oss att ta fram rutiner för att upptäcka narkotikabruk i skolorna – det har inte funnits i Linköpings kommun fullt ut tidigare och det ska vi vara ärliga med att säga. Sedan ska vi samarbeta med polisen kring narkotikasök med hund i skolorna, säger Kristina Edlund.
– I dag är narkotikan lättillgänglig, bland annat via sociala medier som Snapchat, och vi ser att narkotikan så som annan brottslighet kryper lägre ned i åldrarna. Därför behöver vi göra insatser i skolan, fortsätter Ann-Christine Rehnström.
Medan överenskommelsen om polisens och kommunens samverkan är övergripande är medborgarlöftet mer detaljerat. Under de kommande två åren kommer aktörerna, förutom narkotikan, även ha fokus på tryggheten i offentliga miljöer och en ökad trafiksäkerhet. Här lovar polisen och kommunen bland annat att samverka kring utbyggnaden av övervakningskameror men också att genomföra riktade insatser mot buskörning med A-traktorer.
– De största problemen för medborgarna, var de än bor, är trafik och narkotika. Linköpingsborna generellt upplever sig vara trygga men i vissa stadsdelar sticker viss brottslighet ut. I till exempel Vikingstad, Rappestad och Linghem har vi en hel del problem med buskörning, säger Ann-Christine Rehnström.
En ny detalj i aktörernas senaste medborgarlöften är att resultaten ska redovisas för medborgarna tre gånger per år. På såväl polisens som kommunens hemsida.
– Medborgarlöftet är ett axplock av vad vi gör tillsammans men det vi har plockat ut är det som vi ser som mätbart. Det är tydligt specificerat hur vi ska arbeta och då kan vi redovisa hur många aktiviteter vi har gjort kopplade till medborgarlöftet, säger Ann-Christine Rehnström.
Har ni kunnat se att tidigare medborgarlöften har gett effekt – att det inte bara är löften på ett papper?
– En av effekterna är att vår samverkan har blivit betydligt bättre sedan vi började med det här arbetet. Vi alla är medvetna om att vi inte klarar problemen i Linköping ensamma, säger Kristina Edlund och Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande, fortsätter:
– I förra löftet pekade vi ut EST-modellen (effektiv samverkan för trygghet) – att vi skulle arbeta efter den tillsammans med näringsidkare, fastighetsägare och andra aktörer i vissa områden. Det har vi sett gett effekt i Ryd.
Hade inte era löften kunnat vara ännu mer detaljerade och skarpa?
– Vi tycker att vi är tydliga. Sedan måste det finnas en rimlighet i det. Vi har provat att ha olika numerärer men risken är att vi inte lyckas leva upp till det på grund av olika omständigheter eller att den nivån sätts för lågt, säger Ann-Christine Rehnström.
Men hur många fler narkotikasök i skolorna vill ni göra till exempel?
– Precis som i allt annat polisarbete är det lägesbilden som styr, säger lokalpolisområdeschefen.
Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes är kritisk till S+M-styrets och polisens medborgarlöfte. Så här skriver hon i en protokollsanteckning som hon lämnade in i samband med kommunstyrelsens beslut tidigare i veckan:
"Det finns några saker i medborgarlöftet som Miljöpartiet tycker borde funnits med. Vi anser att trygghetsbegreppet blir lite snävt när saker som våld i nära relationer, hatbrott, hedersrelaterat våld och förtryck helt saknas. Det är som om trygghetsbegreppet outtalat enbart handlar om organiserad brottslighet, gängkriminalitet och mäns våld mot män".
"Förra helgen skulle ett kollo för barn och föräldrar/familjer till barn som identifierar sig som transpersoner eller funderar över sin könsidentitet ha gått av stapeln i Linköping. Men barnen fick stanna hemma på grund av hot och hat som gjorde att arrangörerna inte kunde garantera barnens säkerhet. Vi hade önskat att även dessa grupper fått ingå i det nya medborgarlöftet", fortsätter Maria Moraes.