Här är nästa verksamhet som läggs ned i Linköping

Vid Villa Ådala i centrala Linköping får personer med beroendeproblematik stöd för att bli nyktra och drogfria. Nu, efter ett beslut av Linköpings kommun, tvingas Stadsmissionen stänga verksamheten. "Jag oroar mig för att många kommer återfalla i alkohol och droger", säger Stadsmissionens direktor Sanna Detlefsen.

Här, vid Villa Ådala i centrala Linköping, bedriver Östergötlands stadsmission en öppen verksamhet som ger stöd åt personer med beroendeproblematik. Till årsskiftet stängs verksamheten.

Här, vid Villa Ådala i centrala Linköping, bedriver Östergötlands stadsmission en öppen verksamhet som ger stöd åt personer med beroendeproblematik. Till årsskiftet stängs verksamheten.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2024-04-30 05:00

Nyheten i korthet

  • Linköpings kommun har beslutat att inte upphandla Stadsmissionens verksamhet vid Villa Ådala på nytt, vilket leder till att stödcentret för personer med beroendeproblematik stänger vid årsskiftet 2024/2025.
  • Beslutet är en del av en besparingsplan på 55 miljoner kronor som kommunen presenterade i augusti 2023.
  • Stadsmissionens direktor, Sanna Detlefsen, uttrycker oro för att många kommer att återfalla i alkohol och droger när verksamheten stänger. Annika Krutzén (M), ordförande för social- och omsorgsnämnden, hävdar dock att de berörda individerna kan få stöd i andra kommunala verksamheter.

Vi får börja med att backa tillbaka bandet till augusti 2023. Då presenterade social- och omsorgsnämnden i Linköping en åtgärdsplan för att spara sammanlagt 55 miljoner kronor. I planen, bland alla åtgärder, fanns ett beslut som rörde Stadsmissionens öppna verksamhet i Villa Ådala på Hamngatan i centrala Linköping. Det nuvarande avtalet löper ut vid årskiftet 2024/2025 – och därefter kommer kommunen inte att genomföra någon ny upphandling.

Beskedet nådde Stadsmissionens direktor Sanna Detlefsen i förra veckan. Hon bedömer att Stadsmissionen har drivit verksamheten i nära tio års tid.

– Vi fick ett besked från kommunen via mejl om att den här verksamheten kommer att upphöra. Vi har full respekt för att en kommun gör besparingar och omdisponeringar i sin verksamhet – och det här är ju en upphandlad verksamhet så vi visste att avtalet löper ut. Men frågan är hur Linköping ska bemöta och behandla alla människor som kommer till oss, säger direktorn.

undefined
Sanna Detlefsen, direktor på Östergötlands stadsmission, var beredd på att avtalet med kommunen skulle löpa ut men hon ser med oro på hur kommunen planerar att ersätta verksamheten i Villa Ådala.

Enligt Sanna Detlefsen är det cirka 120 personer som besöker den öppna verksamheten varje månad. Den är till för personer som behöver stöd för att bli nyktra och drogfria. Här erbjuds de allt från boendestöd och kontakt med samhällsinstanser till fritidsaktiviteter och social gemenskap. Verksamheten hjälper också personerna att ta sig ut i arbete och praktik.

– Det är människor som jobbar hårt med att hålla sig nyktra och drogfria och hålla sig borta från kriminalitet. Många kämpar med psykisk ohälsa och vi tänker att det är en grupp som behöver Linköpings stöd för att klara av sitt liv och sin vardag. När det kommer så här stora förändringar så hamnar det också en jättestor oro hos de här människorna, säger Sanna Detlefsen.

– Jag oroar mig för att många personer kommer att återfalla i alkohol och droger när verksamheten stänger – för det här är en verksamhet som upprätthåller nykterhet genom social samvaro, aktiviteter och sysselsättning, fortsätter hon.

undefined
I augusti förra året presenterade social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) en åtgärdsplan med besparingar på 55 miljoner kronor. Ett av besluten rörde då verksamheten på Villa Ådala.

Annika Krutzén (M), social- och omsorgsnämndens ordförande, är förvånad över att Stadsmissionen inte har nåtts av beskedet tidigare än i förra veckan – och kan inte heller svara på orsaken till fördröjningen.

Varför väljer ni att inte upphandla verksamheten på nytt?

– Vi anser att det finns plats för de här människorna i våra kommunala verksamheter och hos andra privata aktörer. De tjänster som tidigare har varit upphandlade ryms helt enkelt i den verksamhet vi har, säger Annika Krutzén.

Vilka andra verksamheter syftar du till?

– Kommunalt boendestöd, en förstärkt öppenvård inom socialtjänsten och arbetsmarknadsåtgärder. Den information som jag har fått från förvaltningen är att det är 70 unika individer som besöker Stadsmissionens verksamhet varje år. Det finns stöd för dem i våra verksamheter även om det kan vara i en annan form.

undefined
Enligt Stadsmissionen är det 120 personer som besöker den öppna verksamheten på Hamngatan varje månad. Kommunen menar att antalet unika besökare är 70 per år.

Ser ni någon risk med att lägga ned verksamheten?

– Vi lägger inte ned verksamheten. Det är ett avtal som går ut och vi väljer att inte upphandla verksamheten igen. När det gäller riskerna är det svårt att säga. Om man har gått till en aktör länge och man nu behöver gå till en annan aktör så är det klart att det finns en risk. Men samtidigt kan det bli tvärtom – att det blir väldigt bra. Så det är omöjligt att uttala sig om.

Gör ni det här för att spara pengar?

– Vi har under flera år haft en lång kö till boendestöd men nu har vi jobbat hårt med att minska den kön och då är det klart att fler kan få hjälp, så det är en anledning. Sen är det ingen hemlighet att nämnden har det tufft ekonomiskt.

undefined
Enligt Sanna Detlefsen har Stadsmissionen drivit verksamheten på Hamngatan i Linköping i cirka tio år.
undefined
Förutom boendestöd, fritidsaktiviteter och social gemenskap arrangerar verksamheten bland annat mans- och kvinnogrupper.

Sanna Detlefsen ser med oro på Annika Krutzéns svar om vilka verksamheter som ska ersätta Villa Ådala.

– Man ska vara försiktig med att tro att de här människorna klarar av att sätta ihop sina egna hjälppaket och hur många platser en skör människa klarar av att besöka. Här finns en verksamhet som jobbar med hela människan, säger hon.

undefined
Åsa Wennergren (L) ställde en fråga om Villa Ådala på kommunfullmäktiges senaste sammanträde. Annika Krutzén (M) är kritisk till att frågan ställs åtta månader efter själva beslutet och menar att Liberalerna känt till det.

På kommunfullmäktiges senaste sammanträde ställde Åsa Wennergren (L) en fråga om just Villa Ådala, och om verksamheten ska läggas ned. Annika Krutzén var kritisk till frågan då Liberalerna har känt till beslutet sedan augusti 2023.

– Det verkar ingå i styrets planer att bespara på de människor som har det tuffast – och det måste det bli ett stopp på. Det är verksamheter som är så viktiga och det här är väldigt oroande, sa Åsa Wennergren.

Karta: Villa Ådala, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!