Tidigare i höstas kunde vi rapportera om att de inledande byggnationerna, i form av vägar och ledningar, hade påbörjats vid Djurgården. Kommunen hade då planerat för stadsdelen i över 20 år. Tanken är att stadsdelen så småningom ska växa samman med närliggande Lambohov och Vallastaden, men när de första bostäderna kan finnas på plats är dock oklart. Heimstaden och Stångåstaden är först ut, med planer på 200 lägenheter var, men båda bolagen har skjutit fram byggstarterna på grund av det osäkra ekonomiska läge som råder.
Trots att den första etappen precis har inletts var det under tisdagen dags för kommunfullmäktige att, genom att anta en ny detaljplan, ge grönt ljus åt etapp nummer två. Etappen innehåller cirka 2 000 bostäder och här planeras också bland annat en skola med 420 elever, en fullstor idrottshall och två parkeringshus.
– Ibland är det bra att det tar lång tid med en plan. Det har blivit en grön, hållbar, barnvänlig och blandad stadsdel längs vägen och målet om ett rundare Linköping tar form. Det kommer att bli en fantastisk stadsdel med en bra blandning av upplåtelseformer, sa samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande Mari Hultgren (S) när planen skulle klubbas.
Flera kritiska röster lyftes dock om detaljplanen. Linköpingslistans Michael Cocozza ansåg att de planerade parkeringshusen bör byggas under istället för ovan jord – något som de styrande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna avfärdade på grund av de rådande markförhållandena och de geologiska utredningar som genomförts. Sverigedemokraterna förordade också parkeringshus under jord och menade att dessa skulle kunna fungera som skyddsrum. Även Miljöpartiet och gruppledaren Maria Moraes ville att detaljplanen skulle göras om och efterfrågade en större "flexibilitet".
– Att låsa upp mark för nya skolor, samtidigt som kommundirektören har fått uppdrag om att se över skollokaler med syfte att lägga ned eller slå samman skolor, är inte rimligt. Det bör finnas en större flexibilitet i planen, sa Maria Moraes.
MP, med flera andra partier, ville också att kraven om verksamhetslokaler på bottenplan skulle tas bort – detta med argumentet att flera hyresvärdar redan i dag har svårt att få dessa lokaler uthyrda. Trots detta klubbades planen igenom.