Gravida kan inte garanteras nya vårdbesök i sommar

Nu uppmanar kvinnohälsan i Region Östergötland gravida att inte omboka sina tider. Anledningen är att de inte kan garantera en ny tid inom rätt tidsintervall.

"Vi har en tuff situation överallt och vi erbjuder tider men det finns inte obegränsad tillgänglighet", säger Eva Uustal som är tillförordnad verksamhetschef på Kvinnokliniken.

"Vi har en tuff situation överallt och vi erbjuder tider men det finns inte obegränsad tillgänglighet", säger Eva Uustal som är tillförordnad verksamhetschef på Kvinnokliniken.

Foto: Carl Karlsson

Linköping2023-08-10 05:00

Att det är brist på barnmorskor i regionen är inget nytt. Kvinnohälsan beskriver att det är extra hög belastning under veckorna 25-32, vilket leder till förlängda svarstider och begränsad telefontillgänglighet. I ett utskick uppmanar kvinnohälsan de inskrivna patienterna att inte boka om sina tider på grund av att de inte kan garanteras få en ny tid inom rätt tidsram. 

Eva Uustal är tillförordnad verksamhetschef på Kvinnokliniken och berättar om det ansträngda läget.

– Om man behöver boka om på grund av någon medicinsk anledning är det en sak, men tanken med det här brevet är att man inte ska säga "Nej, men jag vill åka och handla på onsdag, så jag vill hellre komma på tisdag" och att man förstår att ombokning ställer till det för oss. Varje försök att hitta en ny tid tar resurser som man skulle kunna använda till att träffa en patient istället. 

undefined
"Sara" som är gravid i vecka 20 säger, "Jag har faktiskt inte vågat omboka. Jag kommer på det som de kallar mig till för att jag vet att det är krångligt att byta tid. Att inte kunna omboka sin tid skapar en stress".

Vi har varit i kontakt med en kvinna i Linköping som vill förbli anonym, vi kan kalla henne "Sara". Hon är gravid i vecka 20 med sitt andra barn och upplever att det varit svårt att få kontakt med Kvinnohälsan i Linköping.

– Först hade jag ett telefonsamtal precis i början när jag skulle skriva in mig och det var inte helt enkelt att boka den tiden. Det var i samband med det som jag tänkte att jag ville gå till en privat klinik istället.

I Östergötland finns det inga privata mödravårdskliniker, men det finns privata ultraljudsmottagningar.

– Jag hade velat ha ett tidigt ultraljud för att bekräfta att det finns ett foster bara, men det gör de inte så det fick jag boka privat för att få bekräftelse på. Även om man är orolig så får man inte det, säger Sara. 

Eva Uustal berättar att de begränsade resurserna under sommaren kan leda till uppskjutna rutinbesök inom mödravården för att de måste prioritera de som är sjuka.

– Tanken med brevet är att man som gravid ska förstå att det är viktigt att man går på de bokade tiderna därför att vi har halva personalstyrkan i tjänst på somrarna. Vi har optimerat så att vi har precis så många mottagningar som vi behöver ha, och då har vi små marginaler att boka om.

Är det några särskilda gravidkontroller som prioriteras?

– Den kontroll man gör på friska personer för att upptäcka sjukdom prioriteras lägre än kontroller på personer där man känner till att det finns sjukdom, som till exempel högt blodtryck eller diabetes eller vid psykosocial utsatthet, berättar Eva Uustal.

Om man verkligen inte kan komma på sin bokade kontroll vad finns det då för alternativ?

– Då kan det hända att man får vänta några veckor. Det är sällan någon risk. Jag tänker att du som kvinna måste prioritera vad som är viktigast i ditt liv och förstå att vårdens resurser är begränsade, säger Eva Uustal.

undefined
Kvinnohälsan beskriver att det är extra hög belastning under veckorna 25-32, vilket leder till förlängda svarstider och begränsad telefontillgänglighet. I ett utskick uppmanade Kvinnohälsan de inskrivna patienterna att inte boka om sina tider på grund av att de inte kan garanteras få en ny tid inom rätt tidsram.

Många kvinnor känner en stor oro på grund av att de inte kan boka om sin tid. En av dessa är Sara som vi varit i kontakt med.

– Jag har faktiskt inte vågat omboka. Jag kommer på det som de kallar mig till för att jag vet att det är krångligt att byta tid. Att inte kunna omboka sin tid skapar en stress och jag känner en oro över att någonting kan gå snett. Skulle jag till exempel plötsligt börja blöda vet jag inte om jag kommer komma i kontakt med min barnmorska, för det är inte helt enkelt. I ett sådant läge skulle jag nog välja att åka in till gynakuten istället.

Med tanke på det pressade läget inom mödravården menar Eva Uustal att gravida behöver förstå vad det innebär att omboka sina tider.

Vi har en tuff situation överallt och vi erbjuder tider, men det finns inte obegränsad tillgänglighet. Det är inte som en tågbiljett eller en tid hos frissan som du bara kan boka om hur som helst. Varje ombokning förbrukar medicinsk kompetens för att prioritera turordningen.


Varför ser läget ut så här varje sommar?

– Vi har en jättestor brist på barnmorskor i hela landet och vi på kvinnoklinikerna i Östergötland har ändå lyckats att bemanna hela verksamheten. Vi försöker hushålla med skattebetalarnas pengar för att ge en medicinsk säker vård även om vi har knappa förhållanden. Jag tycker att det är bra om allmänhet vet om vad det innebär att omboka, eller ännu värre, inte komma alls på bokade tider. Det är viktigt med personligt ansvar för den egna hälsan och att man prioriterar vårdkontakterna, säger Eva Uustal.

Kvinnohälsan

Du kan vända dig till Kvinnohälsan vid graviditetstest, graviditet, om du behöver preventivmedel eller vid kallelse till gynekologisk cellprovtagning.

På 1177:s hemsida skriver Kvinnohälsan:

”Under sommaren kommer vi att behöva prioritera våra besök för de gravida. Vi kommer därför inte att kunna erbjuda någon prev-drop in eller tider för preventivmedelsrådgivning, GCK mottagning eller tider för efterkontroller".

 Vecka 33 öppnar de upp för drop in tider och efterkontroller igen.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!