Enligt Södra, som är Sveriges största skogsägarförening, har granbarkborren tydligt minskat i Götaland jämfört med 2021. En stor inventering av Södras medlemsfastigheter genomfördes i början på september där det konstateras att 1,2 miljoner skogskubikmeter skadats under 2022, jämfört med 1,8 miljoner för samma period i fjol.
Glädjande för många såklart, men läget är fortfarande mycket allvarligt i östra Götaland. Bland annat i Åtvidaberg och i Linköpings kommun.
– Många familjeskogsbrukare är här extremt hårt drabbade av granbarkborrens angrepp och på flera håll ser vi ingen avmattning i angreppen. Vi kan också se att den lokala variationen i skadebilden är stor, säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra i ett pressmeddelande.
Thomas Wallertz på länsstyrelsen har inte upplevt någon större skillnad i naturreservaten jämfört med ifjol – granbarkborren är fortfarande ett enormt problem på många ställen i Östergötland. Större åtgärder har gjorts bland annat i Åtvidaberg och i Kinda. Corren skrev tidigare i somras om Ytterby naturreservat mellan Björsäter och Bankekind där i princip alla granar fällts.
– Totalt sett ser det ut ungefär som förra året. Det är som värst i de östra delarna av länet. Det verkar vara svårt att få någon hejd på det, säger han.
Nyligen träffades representanter från landets länsstyrelser och diskuterade granbarkborren. Bilden som Södra ger av en minskning i stora delar av Götaland stämmer in på den beskrivning som Thomas Wallertz ger.
– I Jönköping, Kronoberg och Kalmar har det skett en minskning. Å andra sidan verkar flera områden norr om oss, som Stockholm och Uppsala, upplevt en ökning.
Någon bra lösning för att komma till bukt med problemen med granbarkborren finns inte. Länsstyrelsen i Östergötland har i år satt ut runt 460 fällor i 35 naturreservat och räknar med att de får vara kvar även nästa år.
Granbarkborren trivs i alla typer av granskog och gillar dessutom när somrarna är varma och torra – de riktigt stora problemen började efter torrsommaren 2018.
En mer variationsrik skog med flera sorters träd är att föredra.
– Till viss del har skogsbruket sig själva att skylla eftersom det planteras gran på alla tänkbara marker. I tall- och lövdominerade skogar är det sällan som granarna blir angripna, säger Thomas Wallertz.