Så gott som alla granar i Ytterby naturreservat har rödmarkerats. Detta innebär att de har angripits av granbarkborren och ska fällas. länsstyrelsens skördare är i full gång med att såga ner, barka och frakta iväg granar.
Christina Wärnelius och Lennart Johansson äger marken där naturreservatet står. De har i flera år påtalat att något behöver göras för att förhindra granbarkborrens framfart.
Agerar länsstyrelsen för sent?
– Ja, det tycker vi. Vi har påpekat att de inte skötts enligt skötselplanen sedan första året. Det står att vid större angrepp ska man in och göra något. Det har varit omfattande angrepp sedan tre, fyra år tillbaka, säger Lennart Johansson.
– Hade angreppet varit litet hade det kunnat bli en begränsad störning som enbart ökade naturvärdet i reservatet. Men som det blev nu när granbarkborrarna fick härja fritt i och med torkan, förbisåg vi nog farorna, säger Therese Holmberg, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.
Naturreservaten styrs av regelverk som kan försvåra för åtgärder mot granbarkborren.
– Granbarkborrarna går först och främst på stormfällda träd eftersom de är enklast att angripa. I våra naturreservat gör vi inte på samma sätt som man gör i skogsbruket. Vi får inte ta bort stormfällda träd. I många skötselplaner som vi är styrda av står det fri utveckling, det betyder i praktiken att vi inte får göra någonting.
Therese berättar att skötselplanerna ses över på grund av granbarkborren.
– Vi jobbar aktivt med den biten men handläggningstiderna är långa och granbarksborrens svärmningstid kort.
Markägarna menar att länsstyrelsens sena åtgärder mot granbarkborren kan bidra till spridningen till närliggande skogar.
– Det får konsekvenser att barkborren sprider sig till grannar och vår egen ungskog. Det är andra bestämmelser för reservat än för skogsägare. Alla drabbas av barkborren men det här är ett område som sprider barkborren, säger Lennart Johansson.
Therese delar inte synen på att naturreservaten bidrar till spridningen av granbarkborren.
– Det finns en uppfattning att naturreservaten sprider granbarkborren för att vi inget gör. Grundtanken är att vi ska låta det ha sin naturliga gång. Men här har vi sett att vi har gran som vi behöver se över.
Hon uppmuntrar till samarbete mellan markägare och länsstyrelsen för att få bukt med problemen.
– Jag ser gärna att vi har dialog med markägarna, för det är ett gemensamt problem. Vi är beroende av en markägare eller granne som berättar när ett angrepp är på gång. Vi kan inte hålla koll på alla reservat. Märker vi att det tar fart så försöker vi göra vad vi kan.
Naturreservatet i Ytterby är ett skogsbete. Granar som dött av granbarkborren kan göra det svårt för djuren att ta sig fram samt innebära en säkerhetsrisk när de faller. Markägarna är glada över att länsstyrelsen nu vidtar åtgärder för att ta bort gran.
– Det är väldigt positivt. Det är bra att man gör det här nu för att inte riskera att vare sig människor eller djur drabbas av tillbud, säger Christina.
– Sen är det bra att vi slipper att se det (de döda granarna) för det är förfärligt, fyller Lennart i.
Fler turister kanske hittar hit?
– Det tror jag absolut, många har klagat på att det ser förskräckligt ut. Det här blir en helt annan upplevelse, säger Christina.
Även Therese är positiv kring framtiden för Ytterby Naturreservat.
– Framtiden ser ljus ut. Mycket löv kommer komma upp. Det kan bli väldigt fint.