Glöm älgarna: Här kan du se Stora fiskvandringen – och en utter

En abborre simmar förbi, sedan några mörtar – och en utter. Nu bjuder Tekniska verken på undervattensunderhållning från Stångån.

Nu kan man följa fiskarna som simmar genom fiskomlöpet på Nykvarnsholmen online. Den senaste veckan har 121 fiskar simmat uppströms förbi kameran.

Nu kan man följa fiskarna som simmar genom fiskomlöpet på Nykvarnsholmen online. Den senaste veckan har 121 fiskar simmat uppströms förbi kameran.

Foto: Fiskdata/Tekniska verken/Johnny Gustavsson

Linköping2024-10-04 17:00

Det är en strategiskt placerad kamera som visar Stångåns fiskar online. Kameran finns i den särskilda fiskvägen som byggdes vid Nykvarnsholmen, mitt emot Tekniska verkens kontor, för några år sedan. 

Fiskvägen byggdes för att fiskar och andra vattenlevande arter ska kunna ta sig förbi Tekniska verkens vattenkraftverk och den damm som utgör vandringshinder. 

undefined
Den ombyggda Nykvarnsholmen i Stångån invigdes i december 2019. Här kan fiskar (och uttrar) ta sig förbi Tekniska verkens vattenkraftverk via fiskvägen som slingrar sig runt holmen.

Men vilka fiskarter passerar där? Och hur många? För att ge svar på de frågorna har en AI-undervattenskamera installerats där. Det berättar Tekniska verken i ett pressmeddelande. 

"Den nya online-kameran ger oss mycket goda möjligheter att följa upp fiskvägens funktion – samtidigt bjuder den på en fascinerande pågående slow-tv. I nära realtid kan de som är intresserade se fiskarna i Stångån när de simmar igenom den fria vandringsvägen från Roxen upp till Tannefors", säger Jakob Bergengren, fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken.

Flödet går att följa på fiskdata.se. Där finns också videosekvenser med utvalda höjdpunkter, inklusive ål och utter som simmar förbi.  

undefined
Vacker, välsmakande och aningen svårstavad: abborren simmar förbi kameran på Nykvarnsholmen.

Med hjälp av avancerad mjukvara mäts och räknas fiskarna som passerar. Fiskräknaren är utvecklad av Tiva AB, och kan även artbestämma fiskarna med AI-teknik. Den art som studeras noggrannast är den utrotningshotade karpfisken aspen. 

"Informationen vi får fram är viktigt för uppföljningen av det som är en av Linköpings kommuns största naturvårdssatsningar någonsin", kommenterar Håkan Lundberg, kommunekolog, Linköpings kommun.

En motsvarande kamera kommer att monteras i fiskvägen vid Laxberg, där Sommen har sitt utlopp i Svartån, våren 2025. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!