Normalt brukar det ju vara tvärtom. Motion först, beslut och genomförande sedan.
I det här fallet har dock verkligheten, med en hög bostadslöshet i Linköping, sett till att beslutet kommit före motionen. Motionen som är från januari 2020 lämnades in av miljöpartisten Birgitta Rydhagen. Hon fick dessvärre aldrig fick se ett svar på sin motion eftersom hon dog i början av 2022.
Beslut om att införa Bostad först, som en av flera åtgärder för att motverka att individer står utan bostad, togs i höstas och finns med i kommunens plan mot hemlöshet.
I korthet handlar modellen om att en person, som annars skulle stå utanför den vanliga bostadsmarknaden, får en bostad där kravet är detsamma som för alla andra hyresgäster; man ska följa de regler och lagar som finns i hyreskontraktet. Det som skiljer är att den boende får stöd i sitt boende utifrån de problem som individen har.
Det tidigare styret var aningen tveksam till idén. Annika Krutzén (M) nuvarande, men också tidigare, ordförande i social- och omsorgsnämnden, pekade bland annat på bostadsbristen i Linköping som en försvårande faktor.
Men situationen för tre år sedan har nu ändrats. Kommunens boendegrupp har gjort ett stort arbete och nu har fler fastighetsägare anmält intresse för ett första försök.
– Just nu har vi fyra fastighetsägare, Stångåstaden inräknat som ska testa det här som ett led i hemlöshetsstrategin, säger Annika Krutzén.
Enligt SKR tillämpas Bostad först i 40 kommuner av Sveriges totalt 290.