– Det är en stor besvikelse. Vi hade trott att det skulle bli konsekvenser av att Folkungaskolans ledning inte har informerat elever i årskurs 6 om förändringar som kommer i årskurs 7. Och att både eleverna i årskurs 6 och deras föräldrar känner sig lurade, säger Maria Randjelovic, ordförande i föreningen.
Föreningen har bland annat kritiserat kommunikationen kring beslutet och att förändringen kommunicerades efter skolvalet. De elever som börjar i årskurs sju till hösten har sökt till musikklasserna med premissen att få gå i en sammanhållen profilklass.
Den 19 april anordnade föreningen ett protestmöte i Folkungaskolans matsal. Både nuvarande och tidigare elever från Folkungaskolans musikklasser närvarade. Då sa föreningen att den skulle verka för att riva upp beslutet. Föreningen ska nu se över hur man kan driva kampen vidare.
– Vi ska begära att se underlag som skolledningen hade när den fattade sitt beslut. Förtroende för skolledningen är rubbat och inte bara för ledningen utan även för deras överordnade. Det är bekymmersamt att skolledningen aldrig bemötte musiklärarnas kritik att undervisning i profilämnen aldrig kan få samma höga effekt om klasserna inte är sammanhållna, säger hon.
Vad ska föreningen göra nu?
– Vi har kallat till ett medlemsmöte 7 juni. Då ska vi i föreningen träffas och diskutera hur vi går vidare. Vi behöver ha mandat för att agera på ett klokt sätt. Och vi ska försöka mildra effekterna av beslutet så att det bli så bra som möjligt för de drabbade barnen.
Är ni nöjda med att eleverna även i fortsättningen ska öva flera gånger men kortare perioder?
– Det är bra att skolledningen tog till sig våra åsikter och ändrade sig. Från början ville man ha färre och längre övningspass och kortare profiltid.