Trygghetsvärdar är personer som jobbar för att skapa trygga och fungerade bostadsmiljöer. Det är Stångåstaden som började med konceptet 2018, som en del av sitt arbete för trygghet i Linköping.
Nu efter tre år kan bostadsbolaget konstatera att arbetssättet med trygghetsvärdar har gett goda resultat. Därför vill Stångåstaden nu anställa fler personer som ska ha den rollen. Trygghetsvärdarna som är fyra i dag ska öka till sex personer.
– Antalet trygghetsvärdar har varierat något över tid men målet med arbetet har varit detsamma och det är att öka trivsel och trygghetskänsla i våra bostadsområden, säger Robert Aldén, chef trygghet och säkerhet, Stångåstaden.
Hur mäter ni att det har gett effekt?
– Det vi tittar på är mjuka värden. Vi lyssnar på vad våra kunder säger och hur de upplever kontakten med våra trygghetsvärdar. Det har hänt flera händelser i Linköping under den senaste tiden där trygghetsvärdarnas närvaro i sig inte skulle ha förändrat jättemycket. Det är något som gått utöver deras befogenheter. Det ingår inte i deras uppgift att hantera organiserad brottslighet utan det är polisens sak att hantera och utreda. Exempelvis kan en skjutning sänka trygghetskänslan i ett område väldigt mycket oavsett om man har en eller 100 trygghetsvärdar. Däremot kan man genom att ha trygghetsvärdar i bostadsområden bygga en långsiktig tillit mellan människor, något som i sin tur kan förebygga brott.
Det är för tidigt för säkerhetschefen att säga vilka som kommer att få tjänsterna, men det blir en blandning av personer.
– Vi kommer att anställda dem som vi tror är bäst lämpade för uppgiften. Jag tror på en blandning av människor med olika erfarenheter, kompetenser, åldrar, kön och språkkunskaper.
Hur skapar man trygghet genom deras närvaro?
– Ett sätt att förebygga brott är genom en närvaro från individer som är väletablerade i områdena. Alltså att upptäcktsrisken ökar då det finns någon som ser om det skulle hända något. Man kan även jobba genom att prata med människor och bygga sociala kontaktnät. Områdesborna ska känna att det finns en vuxen, stabil förebild som de kan prata med.
Robert Aldén vill också understryka att trygghetsvärdarna inte är vare sig ordningsvakter eller poliser.
– Deras jobb är inte att ingripa om brott sker, utan deras närvaro ska snarare verka för att förebygga brott och skapa en känsla av trygghet.