Brotten har minskat i stadsdelen

I augusti 2018 anställde Stångåstaden fyra trygghetsvärdar efter att handlare och grannar rapporterat om otrygghet kopplat till stökiga ungdomar i Ryds centrum. Nu har tryggheten ökat och brottsligheten minskat.

"Att vi fått trygghetsvärdar är det bästa som har hänt", säger pensionären Claes Åström som bott i Ryd i 22 år. Hustrun Liselotte håller med.

"Att vi fått trygghetsvärdar är det bästa som har hänt", säger pensionären Claes Åström som bott i Ryd i 22 år. Hustrun Liselotte håller med.

Foto: Lotta Hofström

Linköping2019-06-03 16:30

Ryd har många ungdomar som hänger i centrum eller umgås i kompisgäng utomhus under sena kvällar och helger. Samtidigt sker cykelstölder, inbrott i förråd, klotter och snatterier.

Kombinationen har lett till otrygghet i stadsdelen, förklarar områdespolisen Jessica Ljung som har varit med om att ungdomar i Ryd kastat raketer mot poliser.

– Hade inte Stångåstaden agerat hade utvecklingen i Ryd sannolikt inte sett ut som den gjort, säger Jessica Ljung.

– Det var frostigt mellan polisen och ungdomarna innan trygghetsvärdarna kom och blev ett klister mellan dem. Trygghetsvärdarna är personer som är relationsskapande och inger förtroende och respekt och kan säga ifrån samt har en vilja att påverka området i en positiv riktning, säger Anders Fernemark som är chef över trygghetsavdelningen på det kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden som äger Ryds centrum och flera andra fastigheter i stadsdelen.

Men bara en liten klick av ungdomarna som hänger utomhus är kriminella. De flesta har ingen annanstans att vara.

– Det är till 90 procent killar i 20-årsåldern. Många är arbetslösa och bor trångbott hemma hos föräldrarna i en lägenhet med kanske sju personer, säger Adnan Peshaia, en av trygghetsvärdarna.

Sedan i höstas har Stångåstaden gjort flera utvärderingar av trygghetsvärdarnas arbete. På mindre än ett år har de lyckats minska snatterier och vandalisering, fångat upp unga på glid och skapat en bättre relation mellan ungdomar och polisen. Enkäter som gjorts med 50 handlare från centrum visar också att de är tryggare.

– Jag tycker att det har blivit mycket, mycket bättre. Jag märker skillnad, säger Sabina Leimanzik som är butiksombud i Ryds centrum.

Även de boende hyllar satsningen. Claes Åström och hustrun Liselotte har bott i Ryd sedan 22 år tillbaka.

– Att vi fått trygghetsvärdar är det bästa som har hänt, säger Claes Åström.

Paret är engagerat i Grannsamverkan som nu samarbetar med trygghetsvärdarna.

Adnan Peshaia förklarar:

– Om Grannsamverkan upptäcker klotter eller en förstörd dörr så kontaktar de vår trygghetssamordnare Roy som kontaktar oss trygghetsvärdar som går och tittar på det. Då kan vi göra en felanmälan till Stångåstaden, säger han.

Anders Fernemark menar att det är viktigt att Stångåstaden lagar sådant som är trasigt eller tagits sönder för att öka känslan av trygghet. Trasiga grejer kan dessutom locka till mer "stök", menar han.

– Desto fler vuxna som är ute desto mindre brott, konstaterar Jessica Ljung.

Nyckeln till trygghetsvärdarnas framgång är deras språkkunskaper, menar de.

– Jag talar somaliska, arabiska, svenska och engelska, säger trygghetsvärden Abdirahman Hasi Ismail.

Trygghetsvärdarna jobbar alltid fyra tillsammans.

Den enda kvinnliga trygghetsvärden är Nuro Hassan Mohamed, som är en erfaren nattvandrare från Ryd. Hon upplever att killarna som hänger utomhus har samma respekt för henne som för de manliga kollegorna.

– Ungdomarna lyssnar på mig. Det bästa med det här är att hjälpa dem ur busigheten och förklara för dem att de kan bli vad de vill i framtiden, säger hon.

Eftersom satsningen på trygghetsvärdar har fått så positiva effekter har Stångåstaden beslutat att behålla dem tills vidare. Under våren har även Skattegården i Skäggetorp testat att ha trygghetsvärdar. Dessutom har andra fastighetsbolag visat intresse för konceptet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!