Eldsjälen som brann för Tinnis har gått bort

Han brann för att bevara den stora badsjön i Tinnerbäcksbadet. Nu har eldsjälen och LHC-anhängaren Roine Öhammar gått bort.

Roine Öhammar kämpade för att Linköpingsborna även i framtiden ska få bada i badsjön på Tinnis.

Roine Öhammar kämpade för att Linköpingsborna även i framtiden ska få bada i badsjön på Tinnis.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2024-07-29 09:29

Roine Öhammar, som bland annat arbetade på Saab i 25 år, kom som pensionär att engagera sig i föreningen Tinnis.nu, som tog strid för att behålla den stora badsjön mitt i Linköping. Han var föreningens ordförande.

Hans Nilsson, pensionerad historiker vid Linköpings universitet, blev Roines vapenbroder. 

– Han var en engagerad person. Det kännetecknade hans liv. Han hade ambitionen att göra olika saker. Han jobbade länge på Saab, men han var också ombudsman i Hyresgästföreningen och fackligt aktiv, säger Hans Nilsson, som inte kände till att Roine Öhammar börjat engagera sig i frågan om Tinnerbäcksbadets framtid. 

– Vi träffade varandra i samband med att jag blev förbannad över att de skulle förstöra Tinnis. Då hade jag inte koll på att Roine och hans grupp redan var på banan. Jag startade en namninsamling och då svarade han direkt och undrade vad jag höll på med. Vi träffade varandra efter någon dag och slog ihop våra påsar. Vi hittade ett förtroendefullt sätt att prata med varandra. 

Hans Nilsson skriver i ett inlägg på Facebook: 

"Roine var klartänkt, envis och engagerad, samtidigt hade han ett fint sätt att ta andra människor på. Han ägnade väldigt mycket tid att sätta sig in i de olika tekniska frågorna och gav oss i föreningen hela tiden nya starka argument. Fram till det negativa beslutet i fullmäktige 2023 var han en samlande kraft för motståndet mot kommunens destruktiva planer."

Diskussionen om badsjön handlade på senare tid främst om huruvida man skulle följa kommunfullmäktiges beslut från 2021. Då bestämde politikerna – med röstsiffrorna 66 mot 9 – att Tinnerbäcken skulle lyftas upp ovan mark, i stället för att som idag passera i en underjordisk kulvert. Bäcken – och en gångväg längs med bäcken – innebär att badsjön måste krympas.

– Roine ville behålla ett stort bad mitt inne i stan och att göra badet mindre eller till och med, som det fanns ett förslag på, att göra området till en park, gillade han inte alls. Han tillhörde en generation som hade vuxit upp med Tinnis. Vi upplevde det som kränkning när politiker gick in och förstörde något som är en viktig del av Linköping, säger Hans Nilsson. 

Vid sidan av sitt engagemang i Tinnis.nu hade Roine Öhammar ett stort intresse för Linköpingsidrotten. 

– Han var en passionerad LHC-anhängare och hade årskort, säger Hans Nilsson. 

Roine Öhammar avled efter en tids sjukdom och blev 77 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru och en bror. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!