"Tinnerbäcken ska passera Hamngatan via en kulvert". Så kortfattat lyder samhällsbyggnadsnämndens beslut, men i praktiken innebär det att det nu står klart hur hela Tinnis kommer att se ut.
– Nu är det slutdiskuterat. Nu trycker vi på knappen och börjar jobba, kommenterar nämndens ordförande Stefan Erikson (M).
Diskussionen har under det senaste året främst handlat om huruvida man ska följa kommunfullmäktiges beslut från 2021. Då bestämde politikerna – med röstsiffrorna 66 mot 9 – att Tinnerbäcken ska lyftas upp ovan mark, i stället för att som idag passera i en underjordisk kulvert.
Bäcken – och en gångväg längs med bäcken – innebär att badsjön måste krympas, något som vållat protester från flera håll.
En ny utredning presenterades häromveckan. Utredarna förordade att man håller fast vid alternativet med bäck i dagen. Huvudargumentet var att tillståndsprocessen för en stor och lång kulvert riskerar att försena projektet ytterligare ett par år – om man ens får tillstånd.
En bäck är också, enligt utredningen, bättre för miljön än en kulvert. Kostnadsmässigt bedömdes alternativen vara ganska likvärdiga.
Utredningen föreslog ändå en kulvert – men bara vid passagen under Hamngatan. Det är den kulverten som samhällsbyggnadsnämnden nu beslutat ska byggas.
Beslutet fattades inte utan diskussion. SD och Linköpingslistan propagerade för en kulvert under Tinnis och ville att frågan ska lyftas i kommunfullmäktige – men de röstades ner.
C, L, KD och V var emot kulverten under Hamngatan och ville ha en bäck hela vägen.
En debatt i kommunfullmäktige lär det ändå bli i början av nästa år, då en gammal SD-motion om badsjön ska behandlas.
– Men det kommer inte att förändra något. Det finns en klar majoritet för bäcklösningen, säger Stefan Erikson.
Området med badsjön och bäcken väntas ta sex år att färdigställa, inklusive planering och tillståndsprocesser. Det innebär att premiärdoppet i den nya badsjön – som blir 5 500 kvadratmeter stor – väntas bli av 2030.
Nämnden beslutade också – i enighet – att dra igång två detaljplanearbeten.
Den ena detaljplanen handlar främst om att ett nytt reningsverk behövs på Tinnis. Den andra rör marken där den gamla simhallen står.
När simhallen rivs vill Lejonfastigheter bygga en förskola för 60 barn samt ett ännu okänt antal bostäder. En tidig skiss visar ett kvarter med liknande höjd som i grannkvarteren, det vill säga upp till åtta våningar.