Efter påskhelgens oroligheter i Skäggetorp har det kommit fler orosanmälningar än normalt till social- och omsorgsförvaltningen. I dagsläget finns elva orosanmälningar.
Men de kan bli fler beroende på om polisen i sitt arbete identifierar fler, uppger Ulla Salmela-Trosell, ansvarig chef för avdelningen barn och unga på social- och omsorgsförvaltningen.
Enligt Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsförvaltningen, är det polisen och skolan som står för orosanmälningarna. Men även om upploppen skedde i Skäggetorp behöver inte det betyda att alla som är föremål för anmälningarna bor där.
Av de anmälningar som gjorts till social- omsorgsförvaltningen har det visat sig att det finns barn, så unga som i tioårsåldern som nu kan komma att behöva eventuella insatser.
Vad tänker du om att så små barn kastar sten mot polisen?
– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det går inte att beskriva det på något annat sätt. Vi har fått uppgifter från polis och åklagare att det varit små barn – och i vissa fall mammor med barn – som kastat sten mot polisen. Det är hemskt, både att utsätta sitt barn för livsfara, vilket man gör om man finns mitt i ett upplopp, och att som vårdnadshavare själv delta.
Om en anmälan leder till en utredning kan den sluta i olika insatser.
– Det behöver inte betyda ett barn omhändertas, det kan lika gärna handla om frivilliga insatser om föräldrarna är villiga att ta emot hjälp. Vi arbetar med familjestödjande insatser också, säger Annika Krutzén.
Sedan tidigare finns ett beslut att delar av socialtjänsten ska placeras i Skäggetorp. Påskhelgens händelser har skyndat på den processen. Visserligen blir inte de tilltänkta lokalerna tillgängliga förrän efter sommaren. Men lokalbristen ska, enligt Annika Krutzén, inte stå i vägen för en tidigarelagd insats.
Hon säger att arbetslag och ledningsgrupp ska kunna börja arbeta inom kort.
Att socialtjänsten behöver jobba för att skapa förtroende mellan sig och många som bor i Skäggetorp visade inte minst en rapport som presenterades förra hösten. Då konstaterade Annika Krutzén att många i utsatta områden ser socialtjänsten som något ont.
– Vi måste jobba hårdare på att vara mer synliga och tillgängliga, så att människor kan känna förtroende att anmäla något man är oroad över, sa hon när rapporten presenterades.