Kommunalrådet Kristina Edlund (S) inledde spadtagsceremonin med att säga att hon var väldigt, väldigt glad. Lejonfastigheters vd Michael Antamo kontrade med att han var ännu gladare. Men gladast av dem alla, det var Fenomenmagasinets verksamhetschef Åsa Mistrén Kämpe.
Åsa räknar upp en lång rad fördelar med det nya Fenomenmagasinet. Läget mellan Gamla Linköping och universitetet är bara en av dem.
– Vi kommer att ha öppet för allmänheten alla dagar i veckan, inte bara på helger och lov. Det blir en större butik, större kafé och större djuravdelning. Vi förnyar de gamla utställningarna och tillför nya – vi har spännande samarbeten på gång med universitetet och näringslivet, säger hon.
AI och annan ny teknologi ska ta plats i det nya Fenomenmagasinet.
– Samtidigt vill vi bevara den varma och välkomnande hemma hos-känslan som Janne Engqvist skapade. Vi ska hålla nere entréavgiften och man kommer att få ta med sig egen mat om man vill. Alla ska ha råd att komma till oss, säger Åsa Mistrén Kämpe.
Barn från den mobila förskolan i Skäggetorp förrättade själva spadtaget genom att trycka igång en rykande, blinkande spadtagsautomat som ingenjören Johan Brynne byggt i sann Fenomenmagasinsanda.
Kören Ad Libitum sjöng – och lyckades ofrivilligt demonstrera meteorologins och tyngdlagens verkningar genom att råka få snömassorna från partytältets tak över sig.
Nya Fenomenmagasinet blir 2 500 kvadratmeter stort och har ritats av Felix Lotz på Fredrikssons arkitektkontor. Utmaningen var att få en stor byggnad att smälta in i miljön bredvid 1700-talshusen i Mjellerumsgården.
– Vi åkte runt på den östgötska landsbygden för att hitta inspiration. Resultatet har blivit en kvarn med magasin, gammaldags utanpå men modern inuti, säger han.
Det gamla Fenomenmagasinet stängde våren 2022 för att ge plats åt LasseMajas Deckarhus. Det nya Fenomenmagasinet ska vara färdigbyggt i maj 2025, men innan det kan öppnas ska utställningarna byggas upp.
– Det vore jättekul att öppna till julen 2025, men våren 2026 är nog mer troligt, säger Åsa Mistrén Kämpe.
Kristina Edlund påminde i sitt tal om att alla kommuner brottas med en allt tuffare ekonomi.
– Men vi måste kunna bromsa och gasa samtidigt. Den här satsningen kommer att ge mycket tillbaka. Vi hoppas locka barn från alla olika bakgrunder och öppna dörren till naturvetenskap och teknik för framtidens ingenjörer.