Det var för snart två veckor sedan som vi kunde rapportera att Linköpingsrestaurangen Yugo 45 stängts med omedelbar verkan på grund av en konflikt mellan delägarna. Detta ungefär ett år efter att verksamheten startade.
Nu, efter en begäran av delägarna själva, har tingsrätten försatt bolaget bakom restaurangen i konkurs. Beslutet togs av tingsrätten den 18 oktober. Magnus Nedstrand, från advokatbyrån Delphi, har utsetts till konkursförvaltare.
– Jag har haft möte med två av delägarna i bolaget. Vi har gått igenom vad som finns i den här restauranglokalen och jag har bett dem att sammanställa alla inventarier. Jag kommer också att söka kontakt med den tredje delägaren så att vi får träffas. Det kommer att ske i närtid, säger han och fortsätter:
– Jag kan inte kommentera bakgrunden till konkursen mer än så. I alla konkurser är vi skyldiga, enligt brottsbalken, att utreda eventuella misstankar om brott. Men jag får inte kommentera om vi genomför några brottsefterforskningar eller vad vi i så fall kommer fram till.
Vad är målet med konkursförfarandet?
– I alla konkurser ska man för det första se om man kan driva verksamheten vidare. I det här fallet kommer vi inte att öppna restaurangen från konkursboets sida – det har inte varit aktuellt. Den är stängd och vi har redan beslutat att det inte blir någon fortsättning, säger Magnus Nedstrand och fortsätter:
– För det andra ska vi se som det finns någon som vill driva verksamheten vidare i en annan form och under ett annat namn. Jag hoppas att jag, tillsammans med hyresvärden, kan hitta en lösning där någon tar över kontraktet och är beredd att köpa ut det som tillhör bolaget.
Sökandet kommer att pågå i ungefär en månad.
– Det är en marknad som gör att det här inte bara löser sig av sig självt. Men det är lite av en nystart som sker på Ågatan just nu – så det är möjligt att det finns någon som är intresserad, säger konkursförvaltaren.
– Jag började att ta tag i allt igår så mycket är på gång. Det finns en del anställda som har lönekrav men det löser vi genom den statliga lönegarantin. Det är prioritet på att hantera det, fortsätter Magnus Nedstrand.