Reaktionerna var många och starka efter Correns granskning av det kommunägda elbolaget Bixia, både hos politiker och kunder. Det kom krav på att betala tillbaka pengar, att förändra Bixias uppdrag och att göra en oberoende utredning.
I förra veckan fick styrelsen i Stadshus AB träffa Bixias ledning och på tisdagen var det kommunstyrelsens tur.
Granskningen visade att Bixia plockat ut tio miljoner kronor från en av sina elpooler genom att höja elpriset. En del av pengarna gick in i Bixias kassa, en del användes för att blidka missnöjda kunder i en annan elpool.
Bixialedningen anser att man agerat korrekt. Inför publiceringen av Correns granskning redogjorde ledningen för sin syn på saken i flera långa intervjuer. Förklaringen – som vi berättade om i granskningen och som lär vara densamma som politikerna nu presenteras för – går i korthet ut på detta:
Flera stora kunder hade hoppat av den elpool som heter Flex. I poolen fanns värdefulla prissäkringar – el som köpts in i förväg. De prissäkringarna ägdes av Bixia och var inte bundna till de kunder som fanns kvar i elpoolen, menar företagsledningen.
Anonyma anställda har avfärdat ledningens förklaring som en ren efterhandskonstruktion. De har kallat agerandet för "horribelt" och "kriminellt".
– Det är många som har reagerat över att det här har gjorts, men ingen har vågat säga något av rädsla för repressalier, sade en av de anställda till Corren.
– Det står ingenstans i villkoren att Bixia har rätt att plocka ut en vinst. Och det har man heller aldrig gjort från storföretagen, de som har insyn i förvaltningen. Man har bara tagit från småkunderna som inte har någon insyn alls, sade en annan.
Klart är att Bixia aldrig tidigare gjort något liknande – och det har heller inte andra elbolag som Corren kontaktat. Prissäkringar som köpts in till en elpool har alltid tillfallit poolens kunder, oavsett om kunder hoppat av eller tillkommit. Bixialedningen menar å sin sida att avhoppens storlek – runt 40 procent av kundvolymen – förklarar att man denna gång vidtog unika åtgärder.
Kommunstyrelsens möten hålls sedan ett par månader tillbaka inför stängda dörrar, utan möjlighet för press eller allmänhet att lyssna. Men vi återkommer i kommande artiklar till politikernas reaktioner och till om kommunen tänker göra en oberoende granskning.