Företaget döms av Linköpings tingsrätt för diskriminering och ska betala 75 000 kronor i skadestånd till den romska familjen, vilket P4 Östergötland var först att berätta.
– Vi tycker att det är en glädjande dom. Det är inte minst en viktig signal om att den här typen av agerande är diskriminerande, säger Julia DeMarinis Giddings från Diskrimineringsombudsmannen, som har företrätt familjen.
Mertsi Lindeman, pappa i familjen, är glad, tacksam och förvånad över hur ärendet har hanterats.
– Jag trodde aldrig att vi skulle vinna. Jag tackar domaren som gjorde en korrekt bedömning och DO som kämpade för oss.
– Det här bevisar för Sverige hur vi fortfarande har det och jag hoppas att det här kan leda till förändring.
Ersättningen ser han som en bonus. Det viktigaste för familjen är att ha fått rätt i sak.
Sagoland Lekia och deras juridiska ombud står dock fast vid att ingen diskriminering har ägt rum.
– Det är fel, de har inte diskriminerat dem. Domstolen har ju kommit fram till att de har blivit diskriminerade och det håller de definitivt inte med om, säger advokat Hans Orrenius, som är butikens ombud.
Vi har tidigare berättat om familjen som menar att de blev förföljda av personal och sedan uppmanades att lämna butiken i juni 2017. Mertsi Lindeman, hans fru och deras två barn skulle handla leksaker på Sagoland Lekia på Västra Svedengatan. Först gick de in på Babya, som drivs av samma ägare, för att familjen skulle handla till bebisen och sedan gick de till Lekia där den då fyraårige sonen skulle få leksaker. Redan i den första affären följde personalen efter dem, enligt Mertsi Lindeman.
När familjen gick vidare till den andra butiken följde två anställda från den första butiken efter dem. Pappan bad personalen att sluta, men fick, bland annat, till svar att butikspersonalen kunde ringa till Securitas och låta väktare följa efter familjen i stället, och att personalen kunde bestämma vem som skulle få handla där. Då tog Mertsi Lindeman fram telefonen och filmade. Inspelningen lades ut på Facebook och fick stor spridning.
Tingsrätten anser det bevisat att familjens berättelse stämmer och dömer därför leksaksbutiken.
De har utgått mycket från familjens film.
– Ja, det är en film som är tagen i slutskedet och ger inte saken rättvisa. Det har ju hänt en hel del innan. Ord står mot ord, de påstår någonting och det finns ingen annan bevisning, utan det är ju de själva som har filmat. Det känns lite egendomligt att de har gått så pass mycket på den eftersom det är en partsinlaga, säger Hans Orrenius.
Hur man värderat bevisningen är något som även motparten lyfter fram.
– En särskilt glädjande del i domen är hur de värderar bevisningen. Det är så att diskrimineringslagen har en särskild bevisregel just på grund av de svårigheter som finns i de här målen, att bevisa vad som har hänt. Och det är oerhört glädjande att se att tingsrätten har tillämpat den här bevisregeln, med den bevislättnad som det innebär, säger Julia DeMarinis Giddings.
Sagoland Lekia kommer att överklaga domen till hovrätten, nu återstår att se om de kommer att pröva ärendet.
– Det skulle jag tro att de gör i den här typen av mål, säger Hans Orrenius.