De nekades handla – för att de var romer

Familjen skulle handla leksaker på Lekia och Babya på Tornbyområdet i Linköping. Då upptäckte de att de förföljdes av butikspersonalen.

28 juni 2017 14:10

Det var vid 17-tiden i måndags som Mertsi Allani, hans fru och deras två barn skulle handla leksaker på Sagoland Lekia på Västra Svedengatan. Först gick de in på Babya, som drivs av samma ägare, för att handla till familjens bebis på en månad.

– Redan då följde två kvinnor efter oss. Så är det alltid, säger Mertsi Allani.

Mertsi Allani och hans familj är finska romer. De brydde sig inte om kvinnorna, som arbetade i butiken, utan handlade och gick sedan till Lekia för att handla till andra barnet i familjen, en son på fyra år. Men då följde kvinnorna efter dem från Babya till Lekia.

– Då kände jag att så kan de inte hålla på. Så jag gick fram till dem och bad dem sluta följa efter oss.

Enligt Mertsi Allani svarade en kvinna med att säga att de får följa efter vilka de vill. Kvinnan, som nu var ensam, menade även att de gick efter familjen för att andra av deras "folkslag" tidigare hade tagit saker utan att betala. Hon bad sedan familjen att gå och handla på en annan leksaksaffär.

– Att en rom stjäl betyder inte att alla romer stjäl, på samma sätt som att om en svensk gör det betyder det inte att alla svenskar gör det.

Mertsi Allani tog då fram telefonen och började filma. Filmen har lagts ut på Facebook och fått stor spridning.

– Responsen har varit positiv, vi har fått många uppmuntrande kommentarer.

Det är inte första gången Mertsi Allani upplever misstänksamhet från sin omgivning.

– Jag har levt hela mitt liv med det här. Alla romer upplever det här. Folk i affärer blir tillsagda att följa efter romer. Det har blivit vardagsmat, men det ska inte behöva vara det.

Ingen från butiken har försökt kontakta honom sedan händelsen. Nu har han polisanmält förföljelsen.

– Jag har anmält, säger Mertsi Allani.

Tidningen har pratat med Thomas Axell som är vd för butikskedjan Lekia. Han ville först inte svara på några frågor men sade sedan:

– Det är en franchisebutik. Varje butik drivs av en egen företagare.

Hur ser du på det inträffade?

– Vi har misslyckats att kommunicera vad vi står för. Det som sades i filmen är ingenting som Lekia står för.

Kommer ni att vidta några åtgärder mot butiken?

– Det är en fråga för franchisetagaren, det är inte vårt beslut.

Den aktuella Lekia-butiken drivs av Johan Wennerberg. Vi har upprepade gånger sökt honom, men han har avböjt att svara på frågor. Han hänvisar istället till ett mejlsvar till Nyheter24, där han bland annat skriver: "Det är såklart mycket tråkigt att någon känner sig illa behandlad eller utsatt för rasistiska tillmälen. Vår uppfattning är dock att några sådana tillmälen inte har yttrats från vår personal utan snarare har dom känt sig oskyldigt anklagade för att vara rasister."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo Fredrik Quist

Ämnen du kan följa