Tolv timmar tidigare drog mötet igång. Trygghet var möjligen det mest använda ordet under de första timmarna på det som blev en maratonsittning, för att besluta om de ekonomiska ramar som Linköping ska hålla sig till nästa år och med plan för 2023–2027.
I Spegelsalen i Konsert och Kongress intog fullmäktiges presidium, ordförande Lars Vikinge (C), förste vice ordförande Gustav Appelberg (L) och andre vice ordförande Niklas Nåbo (S) sina platser. Men i salen var det tomt. Fullmäktiges ledamöter, totalt 79 till antalet (presidiet inräknat) fick delta via dator.
Lars Vikinge, inledde med att beklaga att sammanträdet var digitalt.
– Just i dag är det nästan på dagen hundra år sedan det första fullmäktigemötet hölls i stadshuset. Det hade varit fint att vara där.
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande inledde debatten med att säga att kommunens omsättning är ungefär 11,5 miljarder kronor.
– Jag kan konstatera att partierna till 97, 98 procent är överens om hur pengarna ska användas, tillade han.
Men de få procentenheterna av oenighet hindrade inte debatten från att bli lång. Ordförande Vikinge påpekade att man inte har rätt att dra streck i debatten, alla har rätt att säga sitt. Men han vädjade ändå om att ledamöterna skulle visa hänsyn i antalet inlägg och hålla sig till ämnet.
– Där är din tid slut, var en replik Lars Vikinge fick anledning att upprepa flera gånger.
Samtliga oppositionspartier (S, SD, MP och V) har lagt egna förslag. Med förslaget från Allians för Linköping som kommunstyrelsen redan har sagt ja till, blev det totalt fem förslag att debattera.
Att det snart är val märktes till viss del. Vissa inlägg hade stora likheter med valtal.
Socialdemokraterna, med Mikael Sanfridson högg hårt på det de ser som besparingar på äldreomsorgen. Varken Annika Krutzén (M) eller Lise-Lotte Fager (KD) höll med och anklagade S för att vara oseriösa.
Att ta ut pengar från kommunens bolag var också en het fråga, där Michael Cocozza och Kristina Edlund tycker det är självklart medan Gösta Gustavsson (C) hade en annan uppfattning.
Många av de förslag som SD hade blev föremål för debatt, som att man vill införa det man kallar frivillig återinvandring, något man hävdar kommer att spara pengar.
Vad frivillighet betyder i sammanhanget, kunde inte Chris Dahlqvist (SD) riktigt svara på.
SD vill också införa en ny ekonomisk modell i skolan som inte tar hänsyn till socioekonomiska förhållanden. Något som fick barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman att härskna till.
– Att inte ta hänsyn till socioekonomiska faktorer är ett förödande förslag och bidrar inte på något sätt till ökad trygghet, sa han.
Att SD också vill ta 81 miljoner från kultur- och fritidsnämnden fick Niklas Nåbo att säga att demokratin var hotad.
– Jag menar att kultur är en del av ett demokratiskt samhälle, sa han.
I slutet av debatten gick Jonas Andersson (SD) in och uttryckte viss förvåning över att säkerhetsfrågorna diskuterats så livligt.
Något oväntat svarade Kristina Edlund (S).
– Vi har låtit er debattera de här frågorna för länge.
Omröstning gjordes i tio steg och efter togs beslut om sex tilläggsyrkande. Votering begärdes i två frågor där SD och S stod på samma sida. Båda tilläggsförslagen avslogs.
Efter nästan 13 timmars möte klubbades Alliansens förslag till budget.