Socialdemokraterna, som är det största partiet i Linköping vill inte höja skatten. De får medhåll i frågan av Miljöpartiet. Både Kristina Edlund, gruppledare för S och Rebecka Hovenberg, gruppledare för MP, säger att med Linköpings goda ekonomi behövs ingen skattehöjning.
– Oavsett majoritet så har vi haft god ekonomisk styrning under många år. Vi har goda förutsättningar för att kunna satsa mer på välfärd och trygghet, säger Kristina Edlund.
Rebecka Hovenberg (MP) har liknande argument.
– Vi har överskott och jag tycker det är rimligare att ta av det, i stället för att höja skatten. Men frågan kan bli aktuell om det blir sämre tider, säger hon.
Vänsterpartiet är det parti som väljer att höja skatten med en krona i sin budget, vilket motsvarar cirka 400 miljoner kronor mer i kommunens kassakista.
– Välfärden är dåligt fördelad i Linköping. Det är svårt att komma till rätta med de problemen om man inte lägger in stora summor i omfördelning. Vi höjer skatten för att kunna omfördela resurserna, säger gruppledare Jessica Eek.
Sverigedemokraterna går i motsatt riktning och föreslår en sänkning med 10 öre.
Enligt Chris Dahlqvist, gruppledare för partiet, så finansieras skattesänkning – som motsvarar en sänkning av kommunkassan med cirka 40 miljoner kronor – bland annat genom att minska bidrag som kultur- och fritidsnämnden betalar ut till kulturaktörer. Ramen för Arbetsmarknadsnämnden sänks med 60,8 miljoner.
De budgetar som oppositionspartierna lägger utgår från Alliansens förslag som innebar en ökning med 300 miljoner jämfört med tidigare budget.
Socialdemokraterna tycker inte det räcker och vill se en ännu större ökning. De lägger på ytterligare 360 miljoner i sin budget. Det mesta av detta vill Socialdemokraterna plocka från Stadshus AB – 320 miljoner – som under sig har kommunens olika bolag, bland annat Tekniska verken som årligen lämnar bidrag till kommunkoncernen. Resten, 40 miljoner tar man ur kommunstyrelsens kassa för resursmedel.
– Vi är en rik kommun och har haft överskott i våra finanser sedan 2004. Även 2021 väntas gå med stora överskott. Vi har råd att växla upp satsningen på välfärd och trygghet, säger Kristina Edlund.
Samtliga nämnder får en ökning av sina ramar i S-förslaget jämför med den budget Alliansen lagt. Men störst satsning gör S på förskola och grundskola. Totalt handlar det om ytterligare 95 miljoner kronor som S vill lägga till de 34,3 miljoner som Alliansen ökat barn- och ungdomsnämndens ram med. Nämndens ram blir då 129,3 miljoner.
I fråga om klimatet vill S se ett större samarbete mellan kommunens bolag och förvaltningar och vill se en gemensam strategi för att öka produktionen av närproducerad el med hjälp av solpaneler på kommunens byggnader. Samhällsbyggnadsnämnden som hanterar många av de frågorna får i S-förslaget 27,5 miljoner kronor mer än i Alliansens förslag som i sig var en ökning med 6,5 miljoner. Totalt ökas nämndens ram med 34 miljoner enligt S-förslaget.
I Miljöpartiets budget har nämnderna fått ökade ramar med nästan 29 miljoner kronor. Det betalas genom att tillfälligt öka utdelningen från Stadshus AB till 20,8 miljoner och ta 8 miljoner ur kommunstyrelsens kassa för resursmedel.
Genom att också omprioritera inom ram, bland annat tar MP bort stödet till flygplatsen, 43 miljoner – som man också ser som en klimatsatsning – så håller sig partiet inom samma ram som Alliansen. De tar också helt bort de 34 miljoner som Alliansen vill satsa på bland annat heltidsmentorer. I stället satsar MP 45 miljoner på små barngrupper i förskolan, alla barns rätt till fritids, språkutveckling, genuspedagogik och en utveckling av skolskjuts.
I Vänsterpartiets förslag till budget får förskola och skola absolut mest. Där vill partiet lägga 150 miljoner kronor mer än Alliansen. Bland annat för att barn till föräldrar som står utanför arbete och studier ska få rätt till förskola 30 timmar per vecka. Vänsterpartiets satsningar på samtliga nämnder bekostas av skattehöjningen som ger 400 miljoner. Men partiet vill inte ta ut den föreslagna utdelningen – 62 miljoner – från Stångåstaden så den totala satsningen landar på 338 miljoner.
Sverigedemokraterna vill satsa på skolan och föreslår en höjning av skolpengen med 27 miljoner för grundskolan och gymnasium. De vill också satsa 18 miljoner kronor på att göra Linköping mera bilvänligt, ett av förslagen är att göra Lambohovsleden dubbelfilig.