– Jag försökte prata med poliser där jag stod. Jag sa ”Varför gör ni så här? Så här gör väl inte svensk polis?” Men en polis svarade mig ”Jo så här gör vi!” berättar Hamdi Barow.
Hon berättar att polisen också yttrade att "om detta varit i ditt hemland så hade jag skjutit, nu slår jag bara".
Under påskdagens våldsamma upplopp bevittnade Hamdi hur poliser slog en man med batong så att han svimmade och föll ihop. Hamdi beskriver att mannen pratade högt och upprört men inte var våldsam.
– Många i området är rädda nu. De är rädda att släppa ut barn och de är rädda att socialen ska ta barn, säger hon.
Leilo Muhammed tillägger:
– Barn i området är också rädda för att gå ut.
Scener som utspelade sig under påskens våldsamma upplopp har skapat upprördhet bland boende i Skäggetorp: Vad var det som hände och varför?
När vi träffar föreningen Världens mammor är det några dagar kvar till dialogmötet som föreningen planerar att hålla 6 maj. Aktiva i föreningen har samlat egna och andras vittnesmål och frågor efter upploppen. Verksamhetsledare Sira Jokinen fick på påskdagens morgon information från polisen om att Rasmus Paludan inte bedömdes dyka upp. Detta spred hon i sina nätverk. När bråk och våld ändå bröt ut var Hamdi Barow, Leilo Muhammed och Seynab Muse några ur föreningen som gick ut för att försöka lugna ned stämningen. De är tagna av händelserna.
– Det är självklart inte okej att kasta sten på poliser, understryker Seynab.
– Men båda sidor begick fel, fortsätter hon.
För att reparera förtroenden och tillit bestämde man sig för att bjuda in polis, socialtjänst, politiker och boende till ett möte. Då vi ses inför mötet har många boende hört av sig och sagt att de ska komma.
– Men en del har också sagt att de inte tänker komma. De säger att det inte är någon idé, de säger att ”socialen och polisen kommer inte att tro på våra berättelser ändå”, säger Hamdi.
Flera av händelserna som boende vittnar om utspelade sig i Skattegården, i riktning mot koloniområdet, under påskdagen. På en annan plats i Skattegården, nära vårdcentralen, blev områdespoliser samma dag attackerade av stenkastare.
Efter det kraftiga våldet som aggressiva stenkastare riktat mot poliser på skärtorsdagen hade Polismyndigheten bemannat med förstärkning från andra städer. Ett flertal minderåriga greps av polis och fördes bort från området. En kvinna, vars son greps, berättar att varken hon eller andra föräldrar fick veta att polisen tagit deras barn. Hon undrar: Får det gå till så?
– Jag letade förgäves ute efter honom i sex timmar innan polisen ringde, säger kvinnan, som uppger att fler föräldrar upplevde samma sak.
Kvinnan berättar att hon uppmanat sonen att stanna inne men han gick ändå ut. Hon uppskattar att han greps tjugo minuter senare.
Seynab, Hamdi och Leilo har tagit del av vittnesmål från personer som blivit skadade av polisen. De nämner en kvinna som skulle gå och handla och bar ett blått munskydd. Kanske uppfattades hon som maskerad och misstänkt; hon fick oprovocerat ett hårt slag i ansiktet av en polis. En flicka ska ha blivit slagen så att hon fick svarta märken på kroppen. Ett litet barn på cykel var nära att bli påkörd av en polisbuss som körde på en gräsmatta.
Kvinnorna berättar att poliser ifrågasatte varför de och andra rörde sig utomhus och inte höll sig inne.
– Vi bor ju här. Det hördes höga ljud utanför våra hus, folk undrade ju vad som pågick, berättar Hamdi.
Kvinnorna tror att våldsamma poliser kom utifrån och inte tjänstgör i Linköping. Men en skada är skedd lokalt, menar de. Seynab Muse skakar bekymrat på huvudet:
– Vi måste fortsätta samarbeta. Myndigheter och vi som bor här. Det är väldigt viktigt. Det måste gå att reparera. Men hur lång tid ska det ta? Nu beskrivs alla här i området som om vi vore kriminella.
Efter upploppen har anmälningar strömmat in till socialtjänsten om barn som utövat eller bevittnat våld. Anmälningar behöver utredas, anser kvinnorna, men säger också att beskedet att fler kan gripas har spridit stark oro.
– Folk vågar inte berätta eller söka hjälp. En del som blev skadade vågade inte söka sjukvård. De vill inte säga att de var ute under påskdagen, de tänker att de kan få problem, berättar Hamdi.