Länsstyrelsen säger ja till bergtäkt i Stjärnorp

Länsstyrelsen säger ja till en bergtäkt i Stjärnorp – men nej till återvinningsverksamhet. Boende i trakten tänker överklaga.

Så här såg det ut i januari när Per Edman, Joakim Larsson, Eva Edman, Kristina Jansson och Kristina Lagerberg protesterade mot den planerade bergtäkten. "Det är flera som kommer att överklaga", kommenterar nu Eva Edman.

Så här såg det ut i januari när Per Edman, Joakim Larsson, Eva Edman, Kristina Jansson och Kristina Lagerberg protesterade mot den planerade bergtäkten. "Det är flera som kommer att överklaga", kommenterar nu Eva Edman.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-10-27 13:34

Slottstornet AB planerar att öppna en bergtäkt i Stjärnorpsskogarna, mellan Hultsjön och Axsjön en halvmil nordost om Ljungsbro. Det säger nu länsstyrelsens miljöprövningsdelegation ja till.

Slottstornet får tillstånd att under 20 års tid bryta sammanlagt 2 000 000 ton berg och 1 500 ton morän, detta på ett 14 hektar stort område. 

Däremot säger länsstyrelsen nej till den återvinningsverksamhet som Slottstornet vill bedriva vid bergtäkten. Företaget har ansökt om att ta emot betongavfall, asfalt, schaktmassor, stubbar och grot för lagring, hantering och återvinning.

Länsstyrelsen anger två skäl till att neka tillstånd för återvinningen. Dels har Slottstornet inte gjort en lokaliseringsutredning som visar att platsen är den lämpligaste för återvinning, dels vill länsstyrelsen ha strängare krav på hur mycket föroreningar massorna får innehålla. 

undefined
Eva Edman, Rist Furudal, är en av dem som protesterar mot bergtäkten. "Det är flera som kommer att överklaga", säger hon.

Ett stort antal grannar har protesterat mot bergtäkten. En av dem är Eva Edman. Hon bor vid väg 1120, där transporterna till och från täkten kommer att gå.

– Det är bra att länsstyrelsen säger nej till återvinningen. Men det är ju inte tillräckligt bra. Täkten kommer dels att störa dem som bor nära, dels öka trafiken jättemycket. Det kommer att vara flera som överklagar det här beslutet, säger hon.

Michael Nydén är ordförande i Vretaklosterbygdens Företagarförening. Han är kluven till täktplanerna.

– Generellt är vi förstås positiva till all ny näringsverksamhet som kommer till bygden. Men här har vi trafikfrågan att ta hänsyn till. Redan idag är det problem i Berg, när tunga timmerbilar kör förbi husen så att takpannorna lossnar. Kör lastbilarna genom Ljungsbro ska de passera hela samhället, inklusive två skolor, säger han.

Ljungsbrobon Åke Wester har föreslagit en ny väg som skulle gå över fältet söder om Motala ström och ansluta till von Fersens väg.

– Det vore en idealisk lösning, då skulle lastbilarna nästan inte passera några hus alls. Men en sådan väg är nog bara en önskedröm. Så sammantaget är jag emot bergtäkten, säger Michael Nydén.   

undefined
"Vi är generellt positiva till all ny näringsverksamhet, men när det gäller täkten måste man beakta trafikfrågan. Sammantaget är jag mer emot än för", säger Michael Nydén, ordförande i Vretaklosterbygdens Företagarförening.

Om länsstyrelsens beslut överklagas blir det ett ärende för mark- och miljödomstolen i Växjö. En dom där kan i sin tur överklagas till mark- och miljööverdomstolen.

Slottstornet AB äger och förvaltar Stjärnorps över 5 000 hektar stora egendom. Vi har utan framgång sökt företrädare för Slottstornet för en kommentar.

undefined
Slottstornet AB får öppna en bergtäkt (lila markeringen) i Stjärnorpsskogarna. Allt talar dock för att beslutet kommer att överklagas till mark- och miljödomstolen.
Karta: Grålhult
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!