Grannar protesterar mot bergtäkt i Stjärnorp

Snart ska det avgöras om en bergtäkt får anläggas i Stjärnorpsskogarna. Grannarna är oroliga – både för buller och för tunga grusbilar på den smala, slingriga vägen där deras barn cyklar.

Per Edman, Joakim Larsson, Eva Edman, Kristina Jansson och Kristina Lagerberg tycker inte att väg 1120 lämpar sig för tunga transporter.

Per Edman, Joakim Larsson, Eva Edman, Kristina Jansson och Kristina Lagerberg tycker inte att väg 1120 lämpar sig för tunga transporter.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-01-15 05:00

Slottstornet AB äger och förvaltar Stjärnorps egendom och har idag en bergtäkt för husbehov. För snart tre år sedan ansökte Slottstornet om att få starta en större, kommersiell bergtäkt och nu ligger ärendet hos länsstyrelsen för avgörande.

Täkten föreslås ligga mellan Hultsjön och Axsjön, 5,5 kilometer nordost om Ljungsbro. Där vill Slottstornet under 20 års tid bryta sammanlagt 2 000 000 ton berg, samt 1 500 ton morän. Företaget vill också ta emot massor för återvinning, 150 000 ton om året.

undefined
Den planerade bergtäkten ligger 5,5 kilometer nordost om Ljungsbro.

Boende i trakten har lämnat in flera protestskrivelser, bland annat en med 122 namnunderskrifter. Invändningarna mot täkten är många, men trafiksituationen lyfts fram som den största farhågan. Transporterna från täkten kommer att gå på väg 1120, som är en slingrande väg utan mittlinje och med smala vägrenar.

– Det är ingen väg för tunga transporter. Här finns ingen kollektivtrafik, så barn och ungdomar cyklar till varandra och till aktiviteter. Utefter vägen finns hur mycket som helst, säger Kristina Lagerberg och räknar upp Hultsjöns badplats, Vreta Klosters golfbana, Olstorps motionscentrum, Björkö friskola och Heda ridskola.

Kommunens stadsplaneringsavdelning har i ett yttrande varnat för att täkten kommer att leda till ökad trafik genom Ljungsbro och Berg. Väg 1120 nämns däremot inte.

– Ingen verkar bry sig om hur det blir för oss. Och vi är rätt många som bor här. Det här är ingen avfolkningsbygd, tvärtom. Sommarstugor permanentas och barnfamiljer flyttar in, säger Eva Edman, som bor intill vägen.

Enligt Slottstornet väntas 90 procent av transporterna gå söderut på väg 1120 och resten norrut. Vid maximal drift kommer det att röra sig om 46 transporter om dagen.

Trafikverket har lämnat in ett yttrande till länsstyrelsen, men det berör endast utformningen av utfarten på väg 1120. 

undefined
"Ingen verkar bry sig om hur det blir för oss", säger Eva Edman, som bor intill väg 1120.

Buller är en annan farhåga. Joakim Larsson bor i Lindalen, 1,1 kilometer från den planerade bergtäkten.

– Täktplatsen ligger högt. Det innebär att bullret sprids mer. Dessutom kommer bergväggen göra att ljudet studsar mot oss, säger han.

Slottstornet har låtit göra en bullerutredning. Enligt den kommer ljuden från täkten att ligga under de riktvärden som gäller dagtid på vardagar. Övrig tid kan riktvärdet överskridas vid en fritidsbostad 900 meter från täkten. Bygg- och miljönämnden kräver därför i ett yttrande till länsstyrelsen att verksamheten tills vidare endast får bedrivas vardagar klockan 7–18. Nämnden ställer också krav på sedimentationsdammarna, som ska förhindra att närliggande vattendrag förorenas. 

I övrigt är nämndens inställning till täkten i grunden positiv.

– Om man jämför med bergtäkten som stoppades i Skeda finns det flera skillnader. Dels är det här en mycket mindre verksamhet, dels ligger det i ett område som inte har lika många närboende. Framför allt är det så att vi har en hög koncentration av bergtäkter söder om Linköping. Det här ligger norr om, vilket innebär kortare transporter till de delarna av kommunen, säger Stefan Erikson (M), avgående ordförande i bygg- och miljönämnden. 

undefined
Per Edman, Joakim Larsson, Eva Edman, Kristina Jansson och Kristina Lagerberg är några av de grannar som vill stoppa den planerade bergtäkten.

I Skedafallet var det inte bara bygg- och miljönämnden som yttrade sig. Även kommunstyrelsen tog ställning och uttalade sig mot en ny bergtäkt. När det gäller Stjärnorpstäkten yttrar sig kommunstyrelsen inte alls. Kommundirektör Paul Håkansson förklarar varför:

– Det kommunala organ som ska yttra sig enligt lagstiftningen är bygg- och miljönämnden. Kommunstyrelsen yttrar sig bara om kommunen av andra skäl än miljölagstiftningen skulle vilja avstyrka. I Skeda handlade det om att täkten skulle påverka kommunens långsiktiga utvecklingsmöjligheter. I Stjärnorp fanns det inga sådana sakliga skäl att avstyrka.

– Sedan vill jag säga att jag har stor respekt för de närboendes synpunkter på vägnätet. Men det är inget skäl för kommunen att avstyrka verksamheten och därmed fanns det inget skäl att yttra sig, säger Paul Håkansson.

Grannarna är besvikna på kommunen.

– När det gällde Skeda sade de ju att det inte finns något behov av en ny bergtäkt i kommunen förrän tidigast 2036. Finns det ändå ett behov bör man först och främst utvidga dem som redan finns – och gör man nya bergtäkter ska de ligga nära en stor väg. Behövs det material till byggen i Berg och Ljungsbro är det bättre att köra det på 34:an från täkten utanför Borensberg, säger Eva Edman.

undefined
Kristina Lagerberg, Kristina Jansson, Per Edman, Eva Edman och Joakim Larsson protesterar – liksom över 100 andra närboende – mot planerna på en bergtäkt i Stjärnorpsskogarna.
Slottstornet och täkten

Slottstornet AB äger och förvaltar Stjärnorps egendom, med 5 170 hektar mark och 430 hektar vatten. Här finns Stjärnorps slott, ett 40-tal permanenthus, fritidshus och andra byggnader. Slottstornet AB ägs av Eric Douglas.

Den planerade täkten ligger på fastigheten Stjärnorp 1:1. Enligt ansökan blir verksamhetsområdet cirka 14 hektar stort, med ett brytområde på 9 hektar. Täktbotten kommer att vara belägen över grundvattennivån.

Karta: Planerad bergtäkt Stjärnorp 1:1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!