Trots nedläggningar: "Risken finns för ökade kostnader"

De öppna verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva kommer med största sannolikhet att läggas ned till sommaren. Det står klart efter att S+M-styret presenterat ett åtgärdspaket för att spara 120 miljoner kronor – under 2024. "Vi kan inte vara så generösa", säger Annika Krutzén (M).

Kommunen klarar inte av de lagstadgade verksamheterna fullt ut, därför måste de öppna verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva läggas ned. Det säger social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).

Kommunen klarar inte av de lagstadgade verksamheterna fullt ut, därför måste de öppna verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva läggas ned. Det säger social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).

Foto: Jip van der Tang Eliasson

Linköping2024-03-21 17:43

Som vi tidigare har rapporterat blöder social- och omsorgsnämnden i Linköping ekonomiskt. Under 2023 landade minusresultatet på 53 miljoner kronor och efter en omorganisation vid årsskiftet, där nämnden fick överta delar av Leanlinks verksamhet, ökade minusresultatet till nära 100 miljoner kronor. 

Under torsdagen kallade socialdirektören Yvonne Thilander och nämndordföranden Annika Krutzén (M) till presskonferens i stadshuset. Här levererades bistra besked – och besparingsåtgärder på sammanlagt 120 miljoner kronor bara under 2024.

undefined
Socialdirektör Yvonne Thilander och social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) gav bistra besked under torsdagen. Nämnden ska spara 120 miljoner kronor under 2024. "Vi vet att placeringar inte alltid är så lyckade. Framförallt inte långa placeringar. På sikt ska vi kunna minska den kostnaden", sa Yvonne Thilander.

De två största bovarna till minusresultatet är enligt kommunen ökade kostnader för ungdomar, som på grund av gängkriminella kopplingar, placeras på HVB- och Sis-hem – men också ökade kostnader för insatser inom LSS.

Besparingsåtgärderna som presenterades under torsdagen delas in i tre kategorier. Den första kategorin benämns som "effektivare verksamhet" som bland annat handlar om åtgärder vad gäller schemaplanering, en minskning av bemanningskonsulter och en upphandling av personlig assistans. Här ska 48 miljoner kronor sparas in. 

Den andra kategorin handlar om att kommunen, genom så kallade hemmaplanslösningar, ska minska antalet HVB-placeringar och dessutom korta tiden då ungdomar är placerade. Det ska spara 32 miljoner kronor. 

Den sista kategorin beskrivs som en "omställning av socialtjänstens uppdrag" och innebär bland annat att de öppna verksamheterna Re-Aktiva och Lotsen läggs ned. Här sparas enligt kommunen 23 miljoner kronor.

undefined
Den öppna verksamheten Lotsen ligger på Apotekaregatan i centrala Linköping. Hit kommer 124 unika besökare varje månad.

Till att börja med, varför måste de här besparingarna genomföras?

– Nämnden har under flera år haft ett underskott som vi arbetat med. I år är det väldigt högt, vi räknar med 120 miljoner kronor, och nu måste vi komma ned i budget. Tidigare år har vi blivit kompenserade och tillåtits att gå med minus. Men nu finns inte de pengarna och därför måste vi genomföra åtgärder, säger ordförande Annika Krutzén, när vi intervjuar henne, direkt efter presskonferensen.

Att placeringskostnaderna ökat för ungdomar med kopplingar till gängkriminalitet, ser du det som ett misslyckande?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har minskat antalet placeringar sedan fyra år tillbaka men det vi ser är att de ungdomar vi placerar har mer komplexa behov och att placeringarna pågår en längre tid. Därav måste vi hitta hemmaplanslösningar.

Vad kan det vara för lösningar?

– Intensivt föräldrastöd till exempel. Eller att man får hjälp att ta sig till skolan och få vardagen att fungera. Vi tror också att vi kan stötta de ungdomar vi placerar på grund av psykisk ohälsa mer intensivt på hemmaplan.

undefined
Behöver andra öppna verksamheter vara nervösa för nedläggning. Nej säger Yvonne Thilander. "Men jag kan inte heller garantera att alla får vara kvar i all framtid", säger hon.

Hur motiverar ni nedläggningarna av Lotsen och Re-Aktiva?

– Det är jättejobbigt att lägga ned verksamheter. Det är fruktansvärt. Men det som är grejen med Lotsen och Re-Aktiva är att de inte är lagstadgade. Det kokar ned till att vi inte kan vara så generösa med öppna verksamheter när vi inte klarar av det som är lagstadgat.

Vad är det ni inte klarar av?

– Vi har i dag köer till lagstadgade verksamheter och det vi framförallt inte klarar av är att verkställa beslut enligt LSS (Lagen om stöd och service). Det handlar om särskilt boende, gruppbostäder och daglig verksamhet. Det är det som sticker ut.

Fanns det inga alternativ än nedläggning?

– De här två verksamheterna är en liten del i en åtgärdsplan som rymmer 120 miljoner kronor.

undefined
"Jag blir riktigt arg. Här är man beredd att ta bort fungerande verksamheter som kostar lite pengar i sammanhanget. Verksamheter där man själv till och med säger att man inte är säker på att det kommer innebära besparingar", säger Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff om beskedet.

Samtliga deltagare, som i dag besöker Re-Aktiva och Lotsen, kommer att erbjudas individuella samtal av kommunen.

– Jag hoppas vi kan tillgodose deras behov med andra verksamheter, säger Annika Krutzén.

Men kommunen gick med stort plus 2023. Kan inte de pengarna användas?

– Vi har ett annat ekonomiskt läge nu. Många nämnder och förvaltningar har gjort den här resan. Förra året såg vi vad skolan gick igenom. Nu är det vår tur. Vi kan inte ta för givet att räddas upp ekonomiskt ytterligare ett år.

Finns det risk för ökade kostnader på andra håll, när Lotsen och Re-Aktiva läggs ned?

– Ja, det gör det. Men det är så oerhört svårt att följa kostnaderna. Eftersom verksamheterna är öppna är det svårt att följa vilka individer som är där och om de har några andra insatser från oss eller ej. Givetvis kan det vara så att några deltagare inte hittar något annat öppet alternativ och risken finns att vi får ökade kostnader för den lagstadgade verksamheten, säger Annika Krutzén.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!