Stort antal operationer ställs in på US

Ett stort antal planerade operationer ställs in på Universitetssjukhuset i Linköping under tisdagen och onsdagen. Vårdplatserna räcker inte till. "Det är ett tufft beslut som får konsekvenser för våra medborgare", säger sjukhusansvarig chef Niclas Hilding.

För andra gången på kort tid tvingas sjukhusledningen på US i Linköping att ställa in operationer. "Det är djupt beklagligt", säger sjukhusansvarig chef Niclas Hilding.

För andra gången på kort tid tvingas sjukhusledningen på US i Linköping att ställa in operationer. "Det är djupt beklagligt", säger sjukhusansvarig chef Niclas Hilding.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-01-16 09:45

Det är andra gången på kort tid som sjukhusledningen på US tvingas vidta liknande åtgärder. I början av november förra året stoppades flera planerade operationer på grund av en kraftig ökning av covid-19-patienter – och en "extremt ansträngd vårdplatssituation". Nu ställs ett större antal operationer in, från och med klockan 08.00 på tisdagen till 21.00 på onsdagen.

– Det här är ett tuffare beslut än det i höstas. Det är djupt beklagligt och det får konsekvenser – men det var det minst dåliga beslutet som vi kunde fatta i den här situationen, säger Niclas Hilding, sjukhusansvarig chef på US, och fortsätter:

– Vi stryker fler operationer den här gången än vad vi gjorde i höstas.

undefined
"Det här är ett tuffare beslut än det vi tog i höstas", säger sjukhusansvarig chef Niclas Hilding som bedömer att ett 20-tal operationer berörs av beslutet.

Niclas Hilding bedömer att det är ett 20-tal operationer som berörs av beslutet. Syftet är att säkerställa vårdplatser för den akuta sjukvården.

– Vi reducerar den planerade kirurgin som kräver vårdplatser. Det är egentligen kopplat till att vi har en så hög belastning på den inneliggande vården och att vi har svårt med avflödet utav patienter ut från sjukhuset. För att säkerställa akutsjukvården måste vi strypa inflödet av patienter på något sätt. Tyvärr var det ett beslut som vi var tvungna att fatta, säger sjukhuschefen.

Varför är det så högt tryck på den inneliggande vården?

– Det har flera orsaker. Patienterna verkar ha ett större behov av slutenvård – de ligger kvar längre hos oss. Sen är det en del patienter som väntar på insatser från flera av våra östgötska kommuner och det är egentligen en konsekvens av den höga belastning som vi hade kring jul- och nyårshelgerna. Vi har haft en hög totalbelastning över en längre tid, säger Niclas Hilding och fortsätter:

– Efter helgen har vi haft en extrem situation. Jag har aldrig varit med om att vi skriver ut så få patienter. Genom det här beslutet köper vi oss lite tid.

Det beror inte på en brist av personal som kan operera?

– Nej, det har inget med det att göra, utan det handlar om var man ska vårdas efteråt.

undefined
Det är den planerade kirurgin, som inte är akut, som får stryka på foten. Men patienter, vars operationer skjutits fram tidigare, prioriteras enligt sjukhusansvarig chef Niclas Hilding.

Och har det något med personal att göra att vårdplatser inte kan vara öppna?

– Vi har inte stängt några mer vårdplatser nu utan vi har under ett antal veckor öppnat fler vårdplatser än vad vi har haft tidigare.

I början av januari fick redaktionen, via ett mejl, ta del av vårdplatssituationen på US. På avdelningarna finns det totalt 314 vårdplatser. Då var överbeläggningarna 62 till antalet.

Hur ser det ut nu?

– Vi har överbeläggningar överallt – alla avdelningar har det. Jag kan inte säga exakt hur många överbeläggningar vi har just nu men det är fler än i början av januari, säger Niclas Hilding.

Vad ser du att ni behöver göra för att slippa fatta de här besluten framåt?

– Det som vi måste göra är att vi behöver få ett bättre utflöde från sjukhuset även när det är höga toppar men vi måste också tillskapa fler vårdplatser. Det är den absolut viktigaste frågan.

undefined
Hans, som egentligen heter något annat, har fått sin operation inställd på US i Linköping. Är du drabbad? Hör av dig till tipsa@corren.se

På tisdagsförmiddagen får vi kontakt med en av de personer som har fått sin operation inställd. Hans, som egentligen heter något annat, är i 70-årsåldern och skulle ha opererats under onsdagen. Hans lider av prostatacancer och har sedan början av året förberett både sig själv och familjen på operation.

– Det känns jätteemotionellt jobbigt. Man måste peppa sig själv inför en sån här operation och förbereda sig med bland annat duschning och fasta, så när det blir så här känner man att tröttheten kommer över en, säger Hans. 

Hans hade en operationstid 2 januari i år men av för honom okända skäl blev operationen framflyttad till den 17 januari. Han beskriver en oro för att cancern kommer bli värre i väntan på operation men berättar att han litar på personalen på sjukhuset.

– Nu är jag på ruta ett igen, när det gäller operationen. Jag kan tänka mig att det är många, som får sina operationer inställda, som upplever att det är jättejobbigt. Inte minst jobbigt för personalen på sjukhuset. Jag kan tänka mig att det är mycket arbete för dem kring att ställa in och boka om alla operationer, säger Hans. 

undefined
Med anställnings- och hyrstopp blir det svårt att tillskapa fler vårdplatser på US i Linköping. Det säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Det råder sedan tidigare anställningsstopp i Region Östergötland – och från och med den 1 februari införs även ett stopp för hyrpersonal. Så här kommenterar Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, beslutet om att ställa in operationer på US:

– Det är självklart alltid olyckligt att ställa in operationer men ibland är det bättre att vidta åtgärder så att det inte blir ännu fler operationer inställda. Samtidigt är det såklart jättebeklagligt för de som drabbas.

– När det uppstår såna här situationer måste vi få hela vårdflödet att fungera. Vi måste få ut våra patienterna till kommunerna för insatser – om det är vård på korttidsboende eller hemtjänst, fortsätter Marie Morell.

Vad behöver ni göra för att det här inte ska ske igen?

– Det handlar om att få ut patienter som är färdigbehandlade till ordinarie eller tillfälliga boenden i sin kommun.

Det behövs inte fler vårdplatser?

– Det är något som vi har konstaterat tidigare, att det behövs fler vårdplatser. Men med det läge vi är i nu, med bemanningen, så är det svårt. Vi behöver hitta andra sätta att öppna upp våra vårdplatser. Att behålla antalet vårdplatser, trots anställnings- och hyrstopp, är en högt prioriterad fråga för oss.

Men att tillskapa fler vårdplatser blir svårt?

– Ja. Vi behöver få flödet att fungera och det som händer, när det är fullt på en avdelning, är att patienter läggs in på en avdelning där personalen inte har den rätta kompetensen. Då vet vi att vårdtiden blir längre. Så om du ska göra en avancerad operation behöver du också få en vårdplats där du blir omhändertagen med rätt kompetens. Så utifrån patientsäkerheten kan det ibland vara bättre att avvakta och ställa in operationer, säger Marie Morell.

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!